Μάργαρης: Κίνδυνος να σταματήσουν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ από την απόφαση της ΡΑΕ

Μάργαρης: Κίνδυνος να σταματήσουν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ από την απόφαση της ΡΑΕ
Παρασκευή, 24/06/2022 - 14:24

«Αυτή τη στιγμή λόγω των συνθηκών βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που οι διασυνδέσεις που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί ή σχεδιαστεί αποκτούν μια ρεαλιστική βάση. Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε καλό στάδιο ωρίμανσης ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Κύπρο και το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Αυτό καθιστά την Ελλάδα αντικειμενικά έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, με ηλεκτρικές διασυνδέσεις» δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Μάργαρης.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν δρόμο εναλλακτικό για όλη την Ευρώπη για να μην εξαρτάται από φυσικό αέριο όπως εξαρτάται μέχρι σήμερα. Οι συμφωνίες στην Αίγυπτο και το ίδιο ισχύει για την Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο αφορά και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών» πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία καθώς έχουμε πληροφορίες ότι η ΡΑΕ έλαβε απόφαση, που δεν μας έχει κοινοποιηθεί ακόμα, με την οποία μειώνει δραματικά την απόδοση κεφαλαίων, η απόδοση δηλαδή των επενδύσεων που κάνουμε στα δίκτυα για να αναπτύξουμε το σύστημα μεταφοράς. Αυτό θέτει όλα τα προηγούμενα που είπαμε σε τρομερό κίνδυνο. Τα επιτόκια ανεβαίνουν και αναμένουμε τα επιτόκια των τραπεζών να φτάσουν πάνω από 5% και η ΡΑΕ λαμβάνει μια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση όλων των επενδύσεων αλλά συνολικά των επενδύσεων που υλοποιούμε προκειμένου η Ελλάδα να κάνει την ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε.

«Η ΡΑΕ να το σκεφτεί και να αλλάξει αυτή την απόφαση. Η πρόταση που είχαμε κάνει εμείς ήταν να υπάρχει τουλάχιστον 7,5% απόδοση κεφαλαίων στις επενδύσεις που κάνουμε και η απόφαση με βάση τις πληροφορίες μας θα είναι στο 6,1%. Είναι 1,5% λιγότερο και αυτό αντικειμενικά θα οδηγήσει να σταματήσουν τα έργα μας, να σταματήσουν οι επενδύσεις είτε εντός της χώρας για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων στα νησιά είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα» επεσήμανε.