Power Pass με SMS, ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet

Power Pass με SMS, ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet
Τρίτη, 14/06/2022 - 13:18

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων. Τα SMS ειδοποίησης δεν αποκλείονται μετά την αίτηση για τους δικαιούχους. Αιτήσεις σύμφωνα με το ΑΦΜ.

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.

«Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ, στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους. Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά το ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις διαδικασίες του Power Pass, του επιδόματος μέχρι 600 ευρώ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε και πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «οι δηλώσεις θα είναι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα μπούνε τα χρήματα». Όσον αφορά τη διαδικασία, η αποστολή SMS που θα λάβει κάποιος αν είναι δικαιούχος κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων του «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ για να διαχειριστούμε την κίνηση. Θα αντλούνται τα στοιχεία αυτόματα από την ΑΑΔΕ, άρα θα αντλεί και τα στοιχεία του εισοδήματος και τα στοιχεία που αφορούν τον μετρητή.

Δηλαδή τα SMS ενδεχομένως θα σταλούν μετά την αίτηση για ειδοποίηση.

Για να κάνει κάποιος αίτηση θα πρέπει να παρακολουθεί τις ημερομηνίες για τα ΑΦΜ.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει την οικογενειακή δήλωση για το κομμάτι που αφορά την αποζημίωση μίας οικογένειας αλλά έχει και ένα δεύτερο σκέλος, όπως, για παράδειγμα, για γονείς που έχουν συνδεδεμένα μέλη, που πληρώνει ο γονιός το ενοίκιο του παιδιού του, άρα θα υπάρχει μία δεύτερη φόρμα».

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Power Pass

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε, το Power Pass δικαιούνται όσοι έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή μετά τη φορολόγηση) μέχρι 45.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία του προσώπου -είτε αυτή του ανήκει είτε τη μισθώνει- και κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση κατά το διάστημα από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022. Επίσης, επιλέξιμες θα είναι και οι πρώτες κατοικίες προστατευόμενων προσώπων (π.χ. γονέας που μισθώνει σπίτι για το τέκνο του που φοιτά σε άλλη πόλη θα μπορεί να υποβάλει δύο αιτήσεις, μία για τη δική του κύρια κατοικία και μία για την κύρια κατοικία του τέκνου του).

Βάση αξιολόγησης όλων των αιτήσεων, αλλά και πηγή των στοιχείων της πρώτης κατοικίας θα είναι η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2021 έως και 31-12-2021). Αν αυτή δεν έχει ακόμα υποβληθεί, η αντίστοιχη του φορολογικού έτους 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2020 έως και 31-12-2020).

Με κωδικούς Taxisnet

Σύμφωνα με όσα έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι ομάδες εργασίας, η πλατφόρμα θα λειτουργεί με «κλειδί» τους κωδικούς Taxisnet. Αυτόματα, με βάση τον ΑΦΜ του προσώπου και την οικογενειακή του μερίδα, η πλατφόρμα θα τον ενημερώνει αν δικαιούται βάσει εισοδήματος το Power Pass ή όχι. Εφόσον το δικαιούται, στη συνέχεια θα καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τη δική του πρώτη κατοικία ή για την πρώτη κατοικία προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του.

Αμέσως μετά, στο περιβάλλον της πλατφόρμας θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, δηλαδή η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης - είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου, ανάλογα τι έχει επιλέξει. Εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση» ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2022 - 23:01