Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα: Πότε θα βγουν νέοι δικαιούχοι - Με SMS η ειδοποίηση

Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα: Πότε θα βγουν νέοι δικαιούχοι - Με SMS η ειδοποίηση
Κυριακή, 06/08/2023 - 07:43

Πότε έρχονται οι νέοι δικαιούχοι για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα. Οι επιταγές που στάλθηκαν στους δικαιούχους με SMS μπορούν να εξαργυρωθούν έως 4 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένη διορία έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» για να αγοράσουν ηλιακό θερμοσίφωνα και να δώσουν για ανακύκλωση τον παλιό ηλεκτρικό που διαθέτουν. Οι επιταγές που στάλθηκαν στους δικαιούχους με SMS μπορούν να εξαργυρωθούν έως 4 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα υπάρξει νέος κύκλος με επιταγές και SMS σε δικαιούχους που θα μπουν στο πρόγραμμα. Μάλιστα μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν γίνει οι εγκαταστάσεις και να παραδοθούν οι παλιοί ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες για ανακύκλωση,

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί στο allazothermosifona.gov.gr, ενώ οι νέοι δικαιούχοι, που λογικά θα βγουν τον Οκτώβριο θα ενημερωθούν με SMS.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Επίσης, ο ηλιακός θα πρέπει να προορίζεται για εγκατάσταση σε κατοικία (και όχι σε επαγγελματικό ακίνητο), με παράλληλη απόσυρση και ανακύκλωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα (χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων) που εξασφάλιζε έως τώρα ζεστό νερό χρήσης.

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 50% έως 60%, ενώ θα δοθεί με τη μορφή voucher που θα αφαιρεθεί από την τελική τιμή του μοντέλου που θα επιλέξει ο ωφελούμενος. Ανάλογα με το μέγεθος του ηλιακού, δηλαδή τον ωφέλιμο όγκο της δεξαμενής, η ενίσχυση (χωρίς τον ΦΠΑ) ξεκινά από 510,48 και φτάνει μέχρι τα 904,84 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος, επιλέξιμοι για επιδότηση είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιλεκτικούς συλλέκτες. Οι συλλέκτες της συγκεκριμένης κατηγορίας διαθέτουν επίστρωση τιτανίου, με αποτέλεσμα να έχουν πάνω από 91% απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και απώλειες λιγότερο από 5%. Ως συνέπεια, ακόμη και με μικρή ηλιοφάνεια τις χειμερινές ημέρες, μπορούν να εξασφαλίσουν ζεστό νερό χρήσης, χωρίς να καταναλωθεί η παραμικρή κιλοβατώρα ρεύματος.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά για την επιλογή είναι η ποσότητα του ζεστού νερού που θα πρέπει να εξασφαλίζει ο ηλιακός, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Ένας ηλιακός διπλής ενέργειας διαθέτει ηλεκτρική αντίσταση στο boiler, η οποία μπορεί να επιστρατευθεί σε περίπτωση παρατεταμένης συννεφιάς για να εξασφαλίσει ζεστό νερό. Από την άλλη πλευρά, ένας ηλιακός τριπλής ενέργειας μπορεί να αξιοποιήσει ως θερμαντικό μέσο και το ζεστό νερό της θέρμανσης.

Για να αποφασίσει κάποιος το μέγεθος της δεξαμενής πρέπει να υπολογίσει περίπου 40 με 50 λίτρα για κάθε άτομο.

Το ιδανικό σημείο για την τοποθέτηση του ηλιακού για την μέγιστη αξιοποίηση της ενέργειας είναι σε κλίση 45° μοιρών από την επιφάνεια τοποθέτησης και με φορά προς την ανατολή του ηλίου.