Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος

Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος
Τρίτη, 14/06/2022 - 09:03

Αναμένεται απορρόφηση του 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επιστρέψουν οι τιμές στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2021.

Η ρύθμιση, που κατατίθεται στη Βουλή, θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Η ρύθμιση προβλέπει, σύμφωνα και με τα όσα συμφωνήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η τιμή του ρεύματος, θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, παρόλα αυτά, οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Έτσι, θα επέλθει η έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, αυτό θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η τιμή για τις ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα που να διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.