«Παίζει» τελικά να φύγει για Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης;

«Παίζει» τελικά να φύγει για Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης;
Παρασκευή, 08/03/2024 - 06:43

Τι ρόλο ενδέχεται να παίξουν Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Δένδιας.

Μετά το ταξίδι-αστραπή στην Οδησσό και τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, φούντωσε ξανά η συζήτηση για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευρωπαϊκό αξίωμα, παρόλο που ο ίδιος έχει διαψεύσει ότι ενδιαφέρεται. Τι ισχύει;

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πράγματι ενδιαφέρεται, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το πετύχει. Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν φαίνεται μη αναστρέψιμη, ενώ τον Σαρλ Μισέλ θα διαδεχτεί ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σοσιαλδημοκράτης, με βάση την παρασκηνιακή συμφωνία Βερολίνου-Παρισιού-Βρυξελλών. Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε είναι το απόλυτο φαβορί για ΓΓ του ΝΑΤΟ, καθώς ΗΠΑ και Μ. Βρετανία έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ του. Το ενδεχόμενο, πάντως, μετά τις ευρωεκλογές να μην υπάρξει συσχετισμός υπέρ της νυν προέδρου της Κομισιόν και να αναζητηθεί νέος υποψήφιος για την προεδρία είναι απολύτως υπαρκτός, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Μ. Βέμπερ το 2019.

Παρά τις δυσκολίες, ο Κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το προφίλ του (εξ ου και η ισότητα στο γάμο) ώστε να είναι φαβορί όταν ανοίξει κάποια θέση στο εξωτερικό. Κανένας συνεργάτης του δεν το παραδέχεται, αλλά ήδη γίνονται συζητήσεις για τη διαδοχή του, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να είναι ο εκλεκτός της ομάδας Μητσοτάκη και τον Υπουργό Άμυνας Ν.Δένδια να θεωρείται ως εσωκομματικό αντίπαλο δέος.