Η μάχη για την Κωνσταντινούπολη κρίνει το μέλλον Ιμάμογλου και της αντιπολίτευσης του Ερντογάν

Η μάχη για την Κωνσταντινούπολη κρίνει το μέλλον Ιμάμογλου και της αντιπολίτευσης του Ερντογάν
Πέμπτη, 11/01/2024 - 07:11

Τι γράφει το Κ- Report.

Η μάχη στο Δήμο Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της 30ης Μαρτίου στην Τουρκία θα κρίνει εν πολλοίς τόσο το πολιτικό προσωπικό μέλλον του Εκρέμ Ιμάμογλου, όσο και της αντιπολίτευσης στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αν ο νυν Δήμαρχος κερδίσει είναι βέβαιον ότι θα αναλάβει επικεφαλής της.

Ας δούμε τι γράφει το Κ- Report του Κώστα Καλλίτση και του Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή, ενώ κάθε Τετάρτη οι συνδρομητές λαμβάνουν και το "Γράμμα από την Τουρκία", με όλα τα νέα από τη γειτονική χώρα, που γράφουν ο Ε. Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

Με μια επιλογή που εξηγείται μόνο από τον κυκεώνα των πολύπλοκων συσχετισμών δυνάμεων στην Τουρκία, ο Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αντίπαλος του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, θα είναι ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ:

Τεχνοκράτης: O 47χρονος τεχνοκράτης, πριν αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της πανίσχυρης Διοίκησης Ανάπτυξης Μαζικής Στέγασης (ΤΟΚΙ) και αργότερα ήταν επικεφαλής του τεράστιου ημικρατικού μεσιτικού γραφείου Κonut Emlak. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον νυν δήμαρχο. Ωστόσο, σύμφωνα με συνομιλητές του ΚReport, το τεχνοκρατικό προφίλ του μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό όπλο απέναντι στον Ιμάμογλου.

Η επιλογή του Κουρούμ ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως «η μόνη ρεαλιστική» για τον Ερντογάν καθώς συνδυάζει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα μαζί με τις αποστάσεις που ο Ερντογάν θέλει να κρατήσει από άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης του αλλά και με την αποδοχή του Κουρούμ από τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το μήνυμα Ερντογάν: Τούρκοι αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί το ΚReport εκτιμούν ότι η επιλογή του Κουρούμ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται να ορίσει κάποιον διάδοχο του και θα ξανακατέβει στις επόμενες εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούν, ο Ερντογάν θα είχε επιλέξει μια ισχυρή προσωπικότητα που ουσιαστικά θα ήταν και ο διάδοχος του.

Η σημασία των εκλογών: Αν ο Ιμάμογλου ηττηθεί, ακόμα και αν ο Γιαβάς κερδίσει στην Άγκυρα, το CHP και ευρύτερα η αντιπολίτευση θα δεχθεί ίσως το τελειωτικό πλήγμα. Όσον αφορά τον ίδιο τον Ερντογάν, αν κερδίσει την Κωνσταντινούπολη θα θεωρηθεί ότι η σκληρή οικονομική πολιτική με τα υψηλά επιτόκια γίνεται αποδεκτή και, παράλληλα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση του ΑΚΡ μέσα στις πολύπλοκες συμμαχίες με τους εθνικιστές και τους ακραίους ισλαμιστές.