Έξι ερωτήσεις απαντήσεις για το γάμο των ομοφύλων: Σε κρίση η Νέα Δημοκρατία- Τα διλήμματα Μητσοτάκη

Έξι ερωτήσεις απαντήσεις για το γάμο των ομοφύλων: Σε κρίση η Νέα Δημοκρατία- Τα διλήμματα Μητσοτάκη
Τετάρτη, 10/01/2024 - 06:40

Θα οδηγηθούμε σε νέο "μίνι ανασχηματισμό"; Γιατί η κομματική πειθαρχία διακυβεύει την πλειοψηφία των 158 βουλευτών, αλλά ανοίγει και τον ασκό προς την ακροδεξιά!- Από τι κινδυνεύει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου!

Σε μείζονα κρίση, την πρώτη της ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ας δούμε, όμως, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση λίγο πριν ο πρωθυπουργός εξαγγείλει το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, αλλά και την αντιμετώπιση των διαφωνούντων υπουργών και βουλευτών, σε τηλεοπτική του συνέντευξη:

1.ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ; Όλα δείχνουν πως θα έρθει το συντομότερο δυνατό, ακόμα και στο τέλος του μήνα. Η λογική λέει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με τόσες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και εντός των ψηφοφόρων του, δεν μπορεί να σέρνεται επί μακρού.

2. ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ; Δύσκολο, πολύ δύσκολο. Κομματική πειθαρχία σημαίνει πως όποιος δεν συμμορφωθεί και δεν υπερψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα τεθεί εκτός κόμματος της ΝΔ. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως θα τεθεί εκτός ΝΔ ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, ένα πρόσωπο εντός του Μαξίμου, από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και το στέλεχος εκείνο που αποτελεί "ανάχωμα" προς τα ακροδεξιά! Επίσης σημαίνει πως ο Μητσοτάκης θα θέσει σε διακύβευση την -άνετη- κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 εδρών, ενώ μάλιστα απομένουν πάνω από τρία χρόνια για την εξάντληση της τετραετίας! Από την άλλη δεν θα είναι και το ωραιότερο πράγμα να μην υπερψηφίσει την νομοθετική πρωτοβουλία το ένα τρίτο (ίσως και περισσότερο) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός κόμματος που κυβερνά.

3. ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ; Ή θα υπερψηφίσουν την πρωτοβουλία ή θα παραιτηθούν- εκτός και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας,. οπότε θα τεθούν εκτός κόμματος! Προφανώς η παραίτηση των διαφωνούντων μελών της κυβέρνησης θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Συνεπώς -και σε κάθε περίπτωση- μέσα στο μήνα θα έχουμε την παραίτηση του Μάκη Βορίδη, ενώ ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει τελικά ο υφυπουργός Γ. Κεφαλογιάννης που δεν έχει υπερψηφίσει ούτε το Σύμφωνο Συμβίωσης και που δημοσίως έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει και το γάμο των ομοφύλων, καθώς και 3-4 ακόμα υφυπουργοί που δηλώνουν παρασκηνιακά πως διαφωνούν κατηγορηματικά! Δεν αποκλείεται τελικά η όλη κατάσταση να οδηγήσει σε νέο ...μίνι ανασχηματισμό!

4. ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ "ΓΑΛΑΖΙΩΝ" ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ; Ναι. Παρά τη διαφωνία τους για την οπισθοχώρηση Μητσοτάκη στο θέμα της τεκνοθεσίας, ΣΥΡΙΖΑ (σίγουρα) και ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα), θα υπερψηφίσουν. Θα πρόκειται όμως για επικράτηση Μητσοτάκη με ...δανεικές ψήφους! Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο μεταξύ των βουλευτών της επαρχίας και, βεβαίως, μεταξύ των βουλευτών που έχουν στενές σχέσεις με την εκκλησία.

5. ΜΕΤΑ ΤΗ "ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ" ΤΩΝ 7 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ" ΔΕΚΑΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ; Όπως όλα δείχνου ναι. Με το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών ώστε να εξευρεθούν εργάτες γης, που καταψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς και διαφώνησαν δημοσίως έστω και αν τελικά το υπερψήφισαν άλλοι έξι τουλάχιστον βουλευτές δημιουργήθηκε μια πρώτη "γκρίζα" ζώνη στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι σαφές πως με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων η " γκρίζα" ζώνη διευρύνεται κατά πολύ και μάλλον φέρνει στην επιφάνεια τις δυο ψυχές που συνυπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ και που η σύγκρουσή τους αρχίζει να είναι πλέον θέμα χρόνου! Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές αυτοί σε νέα νομοσχέδια.

6. ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΟΣΤΟΥΣ- ΟΦΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ; Το κόστος θα είναι σημαντικό, καθώς μεγάλο μέρος της βάσης δεν μπορεί να αποδεχθεί το γάμο των ομοφύλων, ούτε την υιοθεσία και όλα δείχνουν πως θα πληρωθεί στις ευρωεκλογές, όσο και αν το Μαξίμου εκτιμά πως μέχρι τότε το θέμα θα έχει "ξεχαστεί"! Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τελικά θα έχει πολιτικά οφέλη στη "μάχη για την επικράτηση στο κέντρο", στερώντας οξυγόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γεγονός που στρατηγικά θα τον ωφελήσει.