Νέο εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές με στόχο τη μη εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων και την ενίσχυση της ΝΔ;

Νέο εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές με στόχο τη μη εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων και την ενίσχυση της ΝΔ;
Δευτέρα, 11/12/2023 - 06:26

Παλαιοκομματισμός χειρίστου είδους: Μετά την επιστολική ψήφο η κυβέρνηση αλλάζει και πάλι τους κανόνες της εκλογικής μάχης με μόνο κριτήριο τα κομματικά της οφέλη!

Την είδηση δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα" σε ρεπορτάζ του Χρήστου Μπόκα: Η κυβέρνηση, μετά την επιστολική ψήφο, ετοιμάζει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου , λέει, "να αποτρέψουν το φαινόμενο τα μικρότερα κόμματα να λαμβάνουν περισσότερες έδρες από άλλα που έχουν περισσότερες ψήφους"!

Κατ΄ ουσίαν, το Μαξίμου φέρνει αλλαγές που ενισχύουν τα μεγάλα κόμματα σε βάρος των μικρών: Μ ε το νέο σύστημα, πχ, στις ευρωεκλογές του 2019 η ΝΔ θα ελάμβανε 9 έδρες αντί για 8, ο ΣΥΡΙΖΑ 7 αντί για 6, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο (2 έδρες), όπως και η Ελληνική Λύση (μία έδρα) ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα έχαναν από μια έδρα (θα ελάμβαναν από μια αντί για δυο που έλαβαν)!

Με το νέο εκλογικό βήμα, που εφόσον επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας θα έρθει προς ψήφιση αρχές του χρόνου, ένα κόμμα που ξεπερνάει το 3%, όπως ορίζεται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει στις ευρωεκλογές, θα μπει στην κατανομή αλλά οι πιθανότητες να κερδίσει έδρα ευρωβουλευτή θα είναι μικρότερες απότι έως τώρα!

Επιπλέον, με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές, το μόνο κόμμα που θα κέρδιζε παραπάνω ευρωβουλευτή (και μάλιστα δυο) θα ήταν η Νέα Δημοκρατία- έδρες που θα έχαναν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση!

Στόχος του Μαξίμου είναι να μην κερδίσουν καμία έδρα κόμματα όπως η Νίκη, οι "Σπαρτιάτες" και η Πλεύση Ελευθερίας, ώστε να αποδυναμωθεί το μέτωπο στα δεξιά της, αλλά και να βγάλει μια έδρα λιγότερη το ΚΚΕ, που δείχνει να αυξάνει -επικίνδυνα για κάποιους- τη δύναμή του!

Είναι χαρακτηριστικό πως το Μαξίμου, σε μια επίδειξη παλαιοκομματισμού, διέρρεε πως θα καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης και θα επανέλθει η λίστα, για να υπάρχουν τάχα μου αξιόλογα αποτελέσματα. Όταν είδε πως του χρειάζονται οι υποψήφιοι βουλευτές για να τρέχουν για τα ...ψηφαλάκια, διέρρεε πως θα παραμείνει μεν ο σταυρός αλλά η χώρα θα διαιρεθεί σε πέντε ή επτά περιφέρειες. Όταν είδε ότι ούτε αυτό του βγαίνει (και αφού έφερε την επιστολική ψήφο) διαρρέει πως θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με σκοπό να κοπούν τα μικρά κόμματα!

Παλαιοκομματισμός χειρίστου είδους!

Ας λάβουν υπόψη τους όμως μια φράση του Ηλία Ηλιού όταν έφτιαξαν ένα εφιαλτικό εκλογικό σύστημα για να μείνει εκτός Βουκλής η ΕΔΑ- και αυτή βγήκε δεύτερο κόμμα:

-Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου μπορεί να πέσει μέσα ο ίδιος!