Με επικεφαλής Χαρίτση και το νέο κόμμα;- Χωρίς «βαρίδια» και με πολλά νέα πρόσωπα- «Ανταγωνιστική η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ»

Με επικεφαλής Χαρίτση και το νέο κόμμα;- Χωρίς «βαρίδια» και με πολλά νέα πρόσωπα- «Ανταγωνιστική η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ»
Παρασκευή, 24/11/2023 - 06:14

Αρχές της εβδομάδας η νέα ΚΟ, με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κατά περίπτωση- Προσπάθεια για συμπόρευση και με Πέτρο Κόκκαλη- "Δεν θα γίνουμε Λαφαζάνης και Ζωή, μόνο μέτωπο με Μητσοτάκη"!

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να συγκροτηθεί η νέα κοινοβουλευτική ομάδα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, καθίσταται πλέον το φαβορί για τη θέση του αρχηγού του νέου κόμματος, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα ορίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα συζητείται στη Βουλή. Οι αποφάσεις για το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το δε όνομα της νέας ΚΟ δεν θα είναι απαραιτήτως και το όνομα του νέου κόμματος, που θα σχηματισθεί εν ευθέτω χρόνο.

Οι επικεφαλής του εγχειρήματος, συζητώντας με τη στήλη, απέκλειαν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, παρά τους ανοιχτούς διαύλους που υπάρχουν μεταξύ κάποιων στελεχών του και της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας πως το νέο σχήμα "θα είναι προοδευτικό, ανοιχτό, αριστερό και οικολογικό".

Αντιθέτως θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε πριν ή μετά τις ευρωεκλογές να υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, το πρόσωπο και το πολιτικό επίπεδο του οποίου έχουν σε ψηλή εκτίμηση.

Στο δε νέο κόμμα δεν συζητείται η συμμετοχή, τουλάχιστον σε θέσεις ευθύνης, στελεχών που θεωρούνται "βαρίδια", ακόμα πχ και αν υπήρξαν προβεβλημένα στελέχη του χώρου- όπως πχ κάποιων εξ αυτών που παραπέμφθηκαν για διαγραφή από τον Στέφανο Κασσελάκη! Ταυτόχρονα, κορυφαία στελέχη των αποχωρησάντων, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ανοίξουν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. "Δεν θα γίνουμε Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου", αναφέρουν χαρακτηριστικά!

Η νέα "εσωκομματική αντιπολίτευση" και ο Διονύσης Τεμπονέρας

Πολλοί εκτιμούν, πάντως, πως παρά τη διαπίστωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι "τελειώνει σήμερα η εσωστρέφεια" -την ίδια εκτίμηση έκανε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πριν αποχωρήσουν η "Ομπρέλα" και η τάση Αχτσιόγλου- πως οι αποχωρήσεις δεν έχουν τελειώσει.

Τη θέση της "εσωκομματικής αναλαμβάνει πλέον η ομάδα της Όλγας Γεροβασίλη, που μαζί με υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση δε προκάλεσε η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα, την οποία ο ομιλών δημοσιοποίησε. Ο εκ των κορυφαίων εργατολόγων και εκ των στελεχών με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε να ταυτιστεί με τους αποχωρήσαντες, αλλά στην ηγετική ομάδα δεν είναι σίγουροι πως θα συμπορευτεί έως το τέλος με οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με τις αρχές του.

Πιθανότερη εξέλιξη η αναβολή του Συνεδρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανότερη εξέλιξη μετά τις νέες αποχωρήσεις είναι η μη πραγματοποίηση του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος όρισε ως "πολιτικό κέντρο" την εναπομείνασα Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες εντάσεις για το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό.
Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός πως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης μετά από έντονη συζήτηση αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθεί στην απόφαση το αίτημα για παράδοση των βουλευτικών εδρών, ώστε να πέσουν κατά το δυνατόν οι τόνοι! Αξίζει δε να σημειωθεί πως την αντίθετη άποψη εξέφρασαν τα σκληρά μέλη της ηγετικής ομάδας. Χαρακτηριστικό και αυτό του κλίματος που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πτωτική πορεία.