Δραματικές (και κωμικές) εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παίζει το κεφάλι του- και το μέλλον του κόμματός του!

Δραματικές (και κωμικές) εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παίζει το κεφάλι του- και το μέλλον του κόμματός του!
Παρασκευή, 10/11/2023 - 20:45

Δεν περνάει στην Κεντρική Επιτροπή η πρότασή του για δημοψήφισμα για τη διαγραφή- Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα.

Όταν ο Μάκης Βορίδης έλεγε πως δεν μπορούσε να προβλέψει "πιο γλυκό τέλος" για τον ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο γλυκό θα ήταν για τον ίδιο και πόσο πικρό για όσους πίστεψαν πως βρήκαν το κόμμα που επιτέλους θα αλλάξει την Ελλάδα.

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προσπεράσει κάθε καταστατικό και να προσφύγει σε ...δημοψήφισμα για το εάν θα γίνουν οι διαγραφές των τεσσάρων, ξεπερνάει κάθε φαντασία:

Πρώτον, πέραν της παραβίασης του καταστατικού, ο πρόεδρος του κόμματος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για διαγραφές τεσσάρων στελεχών, από τα οποία ένα (Π. Σκουρλέτης) έχει ήδη ...αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δυο άλλα (Ν. Φίλης και Δ. Βίτσας) έχουν υπογράψει την ανακοίνωση της "Ομπρέλας" ότι θα αποχωρήσουν και το τέταρτο έχει (Στ. Τζουμάκας) έχει αποφασίσει να πάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, να μιλήσει και να αποχωρήσει από το κόμμα! Γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση ενώ όλα θα είχαν το Σάββατο μεσημέρι πάρει το δρόμο τους; Οι πληροφορίες επιμένουν πως η σκληρή ηγετική ομάδα Κασσελάκη ήθελε να στείλει το μήνυμα πως οι διαφωνούντες δεν αποχωρούν μόνοι τους, αλλά ...αποπέμπονται σε μια δυναμική κίνηση μιας ηγεσίας που δείχνει ..πυγμή!

Δεύτερον, τα δικαιώματα, σύμφωνα με το σύγχρονο νομικό δίκαιο, δεν τίθενται σε δημοψηφίσματα! Θέλησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να θέσει σε δημοψήφισμα το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, διαθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, μεταξύ των οποίων του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η ηγεσία της δικαιοσύνης ούτε καν συζήτησαν το θέμα! Φανταστείτε για παράδειγμα να τεθούν σε δημοψήφισμα τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων- συμφωνεί με κάτι τέτοιο η ηγεσία της Κουμουνδούρου;

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Μετά τις αντιδράσεις ακόμα και προεδρικών (πχ Νίκος Παππάς) ή στελεχών πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα (πχ Αλέκος Φλαμπουράρης και Όλγα Γεροβασίλη) είναι απολύτως καθαρό ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν περνάει η πρόταση για δημοψήφισμα. Εάν μπει σε ψηφοφορία θα έχει ίσως και το 70% εναντίον της!

ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ Ή ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ "ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ"; "Συμβιβαστική πρόταση" δεν μπορεί να υπάρχει. Εάν κάνει πίσω ο πρόεδρος του κόμματος αυτοαναιρείται, αυτοακυρώνεται και δεν μπορεί να διαθέτει το κύρος προέδρου.

ΑΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ 15% ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ; Δεν προβλέπεται από το Καταστατικό, άρα μια τέτοια ενέργεια σηματοδοτεί διάσπαση, στην οποία δεν θα συμμετάσχει μόνο η "Ομπρέλα" και η "πλευρά Αχτσιόγλου"!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ; Ναι- και ίσως ορισμένοι το θέσουν (απαιτείται το 51% των μελών της ΚΕ)! Στην πράξη δεν μπορεί να είναι λύση μια τέτοια εξέλιξη!

ΑΝ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Είναι η μόνη ίσως "ορθόδοξη" λύση στο αδιέξοδο, να γίνει εκ νέου εκλογή προέδρου. Μόνο που δεν θα είναι μόνος υποψήφιος (πχ θα είναι σίγουρα ο Διονύσης Τεμπονέρας και άλλοι), ενώ και η εξέλιξη αυτή δεν θα αποτρέψει τη διάσπαση.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ; Με το ...διάγγελμά του ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε στο στόχαστρό του τον Αλέξη Τσίπρα. Η επιβράβευσή του από τον Παύλο Πολάκη δείχνει και εξηγεί πολλά!

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου (δύσκολα θα συνεχιστεί και την Κυριακή) όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά. Ακόμα και να παραμείνει η ... "Ομπρέλα" στο κόμμα!

Όλα, πάντως, δείχνουν πως η πολιτική αυτοκτονία Κασσελάκη συνιστά και αυτοκτονία του ΣΥΡΙΖΑ!