12 Νοεμβρίου: Η ημέρα της (πρώτης διάσπασης) του ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

12 Νοεμβρίου: Η ημέρα της (πρώτης διάσπασης) του ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη
Κυριακή, 12/11/2023 - 11:10

Με πολιτικό κείμενο αποχωρεί η "Ομπρέλα"- Μαζί της και άλλα στελέχη- Προς ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτος και ένα ακόμα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- Δεν επιστρέφουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οι διαφωνούντες.

Το απόγευμα της Κυριακής, με κατάθεση πολιτικού κειμένου, αναμένεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η "Ομπρέλα". Θα πρόκειται για την πρώτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ στην πορεία πολύ δύσκολα θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη, που σήμερα βρίσκονται στην τάση Αχτσιόγλου και όχι μόνο.

Η ηγεσία του κόμματος κάνει το πρώτο βήμα για ένα απολύτως ελεγχόμενο κόμμα, χωρίς εσωστρέφεια από την "Ομπρέλα", ενώ διαβλέποντας την ήττα στις ευρωεκλογές επιδιώκει να βρει υποκείμενο που θα τη χρεώσει. Η "Ομπρέλα" που δεν άντεχε τον εκλεγμένο από τη βάση πρόεδρο και θεωρεί "ανερμάτιστη" και "μη αριστερή" την πολιτική του, θα βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Σε δυσκολία θα βρεθεί η τάση Αχτσιόγλου και η τάση Τεμπονέρα, που θα πρέπει μελλοντικά να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν, με μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν μελλοντικά στην έξοδο.

Οι διαφωνούντες δεν πρόκειται να επιστρέψουν τη δεύτερη μέρα στη συνεδρίαση, ενώ ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει με τις διαγραφές η ηγεσία. Διαγραφές για τις οποίες πάντως θα δώσει "λύση" η αποχώρηση της "Ομπρέλας", αφού μετά τον Π. Σκουρλέτη αποχωρούν και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, ενώ αναμένεται να αποχωρήσει και ο Στέφανος Τζουμάκας. Γεγονός που δείχνει πως όλη η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ήταν περί όνου σκιάς ή επειδή μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου τη Δευτέρα, αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και πιθανόν ένα ακόμα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.