Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα- Οι στόχοι των κομμάτων

Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα- Οι στόχοι των κομμάτων
Κυριακή, 08/10/2023 - 07:46

Από ποιο σημείο θα ξεκινήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αν δεν υπήρξαν οι μεγάλες ανεπάρκειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του καλοκαιριού, αλλά και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση τη σημερινή και την επόμενη Κυριακή, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένο: Εκατό μέρες μετά το δεύτερο εκλογικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και τη μεγάλη ήττα της αντιπολίτευσης, ουδείς θα επιχειρούσε να αναζητήσει ιδιαίτερα πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπό τις παρούσες συνθήκες όμως η κάλπη, εκτός από δημάρχους και περιφερειάρχες θα βγάλει πολιτική συμπεράσματα για κυβέρνηση και κόμματα:

Τι επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει τον πήχη: 13 στις 13 περιφέρειες και 3 στους 3 μεγάλους δήμους- στους υπολοίπους δήμους η ΝΔ δεν έχει δώσει χρίσμα γιατί υπάρχουν ουκ ολίγα "γαλάζια" ψηφοδέλτια και δεν θέλει να θέσει απέναντί της όσους δεν θα στήριζε επισήμως!

Τι επιδιώκει, όμως, σήμερα, το μέγαρο Μαξίμου;

Πρώτον, την εκλογή ακόμα και έξι "γαλάζιων" περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή. Κορυφαίος στόχος είναι η εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, ενώ θεωρούν βέβαιη την εκλογή από το βράδυ απόψε στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα και, φυσικά, στην Κρήτη- όπου υπάρχει κοινός υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, βεβαία από τον πρώτο γύρο θεωρούν και την εκλογή του Κωνσταντίνου Αγοραστού στη Θεσσαλία!

Δεύτερον, να μην εκλεγεί (και αν είναι δυνατόν) να μην πάει στο δεύτερο γύρο κανείς υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή, περισσότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι στη Στερεά Ελλάδα με τον Απόστολο Γκλέτσο και, δευτερευόντως, στα Ιόνια, με τον Θοδωρή Γαλιατσάτο (και οι δυο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στην Πειραιώς δεν συμμερίζονται την εκτίμηση κάποιων ότι στο δεύτερο γύρο θα περάσει και η κοινή υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Μακεδονία Γεωργία Ζεμπελιάδου.

Τρίτο, να υπάρξει δεύτερη Κυριακή στο Βόρειο Αιγαίο, ώστε ο Αλκιβιάδης Στεφανής να διεκδικήσει την περιφέρεια από τον Κ. Μουτζούρη και να είναι πρώτος με υπολογίσιμη διαφορά στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός, ώστε να αποτελεί το φαβορί έναντι του Πέτρου Τατούλη.

Και τέταρτο, να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο Κώστας Μπακογιάννης, ώστε μαζί με τυχόν επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά, να δημιουργήσει κλίμα μεγάλης νίκης. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς ο Κ. Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανό να χάσει το Δήμο!

Τι διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ...

Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα είναι μια πρώτη ευκαιρία να δούμε εάν η εκλογή Κασσελάκη μπορεί να δώσει ένα κάποιο αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ουδείς δικαιούται να του αποδώσει και την παραμικρή ευθύνη για τυχόν αποτυχία με τις επιλογές που έγιναν.

Καθοριστικό ρόλο στις εντυπώσεις παίζει -σε μια ιδιότυπη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ- η ανάδειξη στη δεύτερη θέση του Γιώργου Ιωακειμίδη στην περιφέρεια Αττικής, παράλληλα με τη μη εκλογή Χαρδαλιά από σήμερα, ταυτόχρονα με τη δεύτερη θέση του Κώστα Ζαχαριάδη στο Δήμο Αθηναίων παράλληλα με τη μη νίκη Μπακογιάννη από την πρώτη Κυριακή!

Ενδιαφέρον δε έχει και αν Απόστολος Γκλέτσος και Θεόδωρος Γαλιατσάτος θα περάσουν στο δεύτερο γύρο σε Στερεά Ελλάδα και Ιόνια αντιστοίχως ή εάν υπάρξει κάποια άλλη έκπληξη που δεν αναμένεται ή δεν αναγνώσκουν οι μετρήσεις.

...Και τι το ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει με τη σειρά της να αναδειχθούν δεύτεροι ο Γιάννης Σγουρός στην περιφέρεια Αττικής και ο Χάρης Δούκας στο Δήμο Αθηναίων (αντί των Γώργου Ιωακειμίδη και Κώστα Ζαχαριάδη που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ) και, αντίστοιχα, οι Νίκος Χαρδαλιάς και Κώστας Μπακογιάννης να μην εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή. Στόχος, επίσης, να είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις στις δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες που δεν υπάρχουν συνεργασίες, ώστε να μπορεί το βράδυ απόψε να υποστηρίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης πως πέτυχε το στόχο του και το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ

Μετά την άνοδό του στις εθνικές εκλογές και τη δημοσκοπική άνοδο μετά από αυτές, ο Περισσός στοχεύει να αυξήσει -και μάλιστα αρκετά- τη δύναμή του και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κρυφός και ανομολόγητος στόχος η δεύτερη θέση είτε του Νίκου Σοφιανού στο Δήμο Αθηναίων, είτε του Γιάννη Πρωτούλη στην περιφέρεια Αττικής, η επανεκλογή Πελετίδη στην Πάτρα, αλλά και η "επανακατάληψη" αριστερών δήμων όπως Καισαριανή, Νίκαια-Ρέντη κοκ. Ταυτόχρονα, κρυφοί στόχοι είναι η νίκη σε δήμους- έκπληξη, όπως πχ η Πάρος!

Ο Κασιδιάρης και η ακροδεξιά

Ενδιαφέρον είναι το ποσοστό που θα λάβει για το Δήμο Αθηναίων ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ ερώτημα παραμένει γιατί η ακροδεξιά σε όλες τις μορφές της δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες και στους περισσότερους μεγάλους δήμους. Φήμες, που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, επιμένουν πως υπήρξαν υπόγειες συνεννοήσεις με τη ΝΔ, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως και ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν επιθυμούσε άλλες υποψηφιότητες από το χώρο του ώστε να μην αναδειχτούν μέσα από τις κάλπες ανταγωνιστές του για την ηγεσία στο χώρο.

(Το κείμενο γράφτηκε για το iEidiseis και τα "Παιχνίδια Εξουσίας")