Τσουνάμι εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα προκαλεί η εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Τσουνάμι εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα προκαλεί η εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ
Παρασκευή, 22/09/2023 - 07:10

Φαβορί ο Στέφανος Κασελλάκης- Κινούμενη άμμος η αντιπολίτευση.

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα μετά την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποτελεί το απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Την επομένη της εκλογής του νέου αρχηγού, το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάνω στο τραπέζι. Σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρχουν διαρροές μεσαίων κυρίως στελεχών, έως τον Δεκέμβριο ωστόσο θα έχει διαφανεί η επίτευξη και εξασφάλιση της ενότητας ή όχι, καθώς τον Ιούνιο είναι οι ευρωεκλογές και συνεπώς θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διασπαστεί ή όχι.

Οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα της συμπόρευσης σε κοινές δράσεις το πιθανότερο είναι να αποσυρθεί από το τραπέζι και ο ανταγωνισμός των δυο κομμάτων να καταστεί περισσότερο έντονος. Ιδίως στην περίπτωση που τα δυο κόμματα δεν πάνε καλά στις ευρωεκλογές τότε οι διεργασίες για ένα νέο κόμμα θα λάβουν διαστάσεις, ανεξαρτήτως εάν τελεσφορήσουν με αξιώσεις ή όχι.

Σε περίπτωση εκλογής του Στ. Κασσελάκη στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ το κενό θα μεγαλώσει, με το ΚΚΕ να εκτιμάται ότι θα έχει εκ νέου νέα πλην όμως μικρά κέρδη, ενώ ίσως ακόμα πιο μικρά θα είναι τα κέρδη άλλων χώρων στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, όπως πχ του ΜέΡΑ25. Για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη η εκπροσώπησή του στο ευρωκοινοβούλιο είναι πάντως όρος επιβίωσης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στο εάν και τι επιπτώσεις θα έχει στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου μελετά τυχόν ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως σε πρώτη φάση "απολίτικα κοινά" που αποτελούν ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να μετακινηθούν προς το νέο αρχηγό της Κουμουνδούρου, προϊούσης και της φθοράς της κυβέρνησης.

Από τις αρχές της εβδομάδας θα έχουμε, πάντως, μια καλύτερη εικόνα, ιδίως εφόσον ολοκληρωθούν οι κινήσεις του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.