Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ- Τι θα πρέπει να ξέρετε από σήμερα

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ- Τι θα πρέπει να ξέρετε από σήμερα
Κυριακή, 24/09/2023 - 07:44

Γιατί σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν κινδυνεύει η ενότητα, το ενδεχόμενο αποχώρησης στελεχών, η ευθύνη του νέου προέδρου- Από πού θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε ποιος από τον Στέφανο Κασσελάκη ή την Έφη Αχτιόγλου θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τι θα συμβεί το βράδυ, αλλά και πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου:

ΑΠΟ ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Πρωτίστως από τον αριθμό όσων προσέλθουν να ψηφίσουν και, κυρίως, από ποιο στρατόπεδο θα προέρχονται: Θα εφησυχάσει, παρά την (ακραία ορισμένες φορές πόλωση), λόγω της πρωτιάς την πρώτη Κυριακή το στρατόπεδο του Κασσελάκη ή θα δείξει την ίδια δυναμική; Θα συσπειρωθεί ξανά η πλευρά Αχτσιόγλου ή θα εκφραστεί στην κάλπη η απογοήτευση από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου; Η εκτίμηση είναι πως όσα μέλη του κόμματος δεν ψήφισαν και θα ψηφίσουν τώρα, είναι περίπου μοιρασμένα και, συνεπώς, δεν μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση το αποτέλεσμα.

ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ; Ο πρώτος λένε -και σωστά- τα παίρνει όλα. Η διαφορά, ωστόσο, από το δεύτερο έχει μεγάλη σημασία, καθώς του δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, μια μικρή διαφορά δίνει τη δυνατότητα στο δεύτερο να ελπίζει ακόμα και σε σύντομη ...ρεβάνς, σε κάθε δε περίπτωση σε διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στη νομή της εξουσίας ως διακριτή "εσωκομματική αντιπολίτευση"! Στο ερώτημα εάν σήμερα υπάρχει φαβορί και αν η πρωτιά έχει κριθεί, καταλαβαίνετε δεν θα απαντήσουμε για να μην φανεί ότι επηρεάζουμε την ψηφοφορία, σε γενικές γραμμές ωστόσο δεν αλλάζει η εκτίμηση που εκφράσαμε όλες τις προηγούμενες μέρες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ τη ΔΕΥΤΕΡΑ; Κατηγορηματικά όχι. Όλοι έχουν αποδεχτεί τη διαδικασία, ενώ η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή αποτελεί φραγμό σε οποιονδήποτε τυχόν επεδίωκε κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να ξεχνά πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει αφενός ότι αποτελεί ο ίδιος τον εγγυητή της ενότητας, αλλά και ότι την επόμενη μέρα ο ίδιος θα στηρίξει όποιον εκλέξουν αρχηγό τα μέλη του κόμματος.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ; Αναμφίβολα ναι. Ακόμα και αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, στις αρχές της εβδομάδας. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η πλευρά των ηττημένων θα έχει αρκετές διαρροές από τις πρώτες μέρες, αλλά και γενικότερα θα υπάρξει αποσυσπείρωση στο κόμμα.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ; Ασφαλώς ο νέος πρόεδρος. Αυτός είναι εκείνος με τις επιλογές που θα κάνει και σε ποιο βαθμό θα απλώσει χέρι συνεργασίας στην πλευρά των ηττημένων, χωρίς βεβαίως να συνδιοικεί μαζί τους, θα κρίνει και την ενότητα. Ή, τουλάχιστον, όποιος το επιχειρήσει θα έχει μεγάλο πλήγμα. Και ο ηττημένος, πάντως, θα έχει τις δικές του ευθύνες για τη διατήρηση της ενότητας, η οποία δεν μπορεί να είναι παραλυτική και να οδηγεί το κόμμα στην ήττα, αλλά συνθετική. Να πολλαπλασιάζει και όχι να αφαιρεί.