Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος - Υποχωρεί πλέον η αποδοχή της αυτοδύναμης κυβέρνησης

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος - Υποχωρεί πλέον η αποδοχή της αυτοδύναμης κυβέρνησης
Σάββατο, 25/03/2023 - 09:56

Νέα δεδομένα μετά το έγκλημα των Τεμπών- Σε αδιέξοδο στρατηγικής τείνει να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Συγκεκριμενοποίηση στρατηγικής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Και οι νέες δημοσκοπήσεις, παρά τα όποια υπαρκτά προβλήματά τους, επιβεβαιώνουν πως μετά το έγκλημα των Τεμπών διαμορφώνεται στη χώρα ένα νέο πολιτικό τοπίο, που ρίχνει ίσως στα αζήτητα τις βεβαιότητες της προ Τεμπών περιόδου!

Η στρατηγική της αυτοδυναμίας, παράλληλα με το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού, αποτελούν ίσως τις σημαντικότερες πολιτικές συνέπειες της τραγωδίας!

Οι νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν πως η αυτοδύναμη κυβέρνηση χάνει σημαντικό έδαφος, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας αντιθέτως ανεβάζουν τα ποσοστά τους ως η ενδεδειγμένη προοπτική στη διακυβέρνηση της χώρας. Η χώρα αρχίζει να εισέρχεται σε μια σοβαρότερη περίοδο, που απορρίπτει θεωρίες πως δεν χρειάζονται ευρύτερες κυβερνητικές συναινέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, αλλά και πως η κοινωνία (όπως δείχνει και η Γαλλία) δεν μπορεί να κυβερνιέται ενάντια στη θέλησή της, βασιζόμενη πάνω σε καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα κομμένων και ραμμένων στους σχεδιασμούς συγκεκριμένων κομμάτων και προσώπων!

Στο νέο πεδίο που δημιουργείται μετά τα Τέμπη και εν όψει των μεγάλων προκλήσεων της νέας περιόδου, η στρατηγική της αυτοδυναμίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδίως μετά την κατηγορηματική θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πως το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, θέση που αν αλλάξει θα πρόκειται για το πολιτικό τέλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται υπό την παρούσα ηγεσία της σε …κόμμα ανάδελφο. Σε κόμμα, δηλαδή, χωρίς συμμάχους, καθώς τυχόν κυβερνητική συνεργασία με την Ελληνική Λύση θα οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη αιχμάλωτος της θέσης του για κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς στους λιγότερους από δυο μήνες που απομένουν ως τις κάλπες δεν δείχνει πώς μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για ποσοστά αυτοδυναμίας, αλλά και δεν μπορεί να αλλάξει και τη στρατηγική αυτή καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα επιταχύνει τη φθορά του!

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να ξεκαθαρίσει περισσότερο τη στρατηγική των συμμαχιών, όπως και να αυξήσει κατά πολύ το δείκτη της κυβερνησιμότητας και της ποιοτικής ανανέωσης του κόμματός του.

Το δε ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως εισέρχεται σε περίοδο «ξεκαθαρίσματος» της φυσιογνωμίας του, αλλά και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο εσωτερικών του. Η μη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου στην προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη μέσου «κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη», μπορεί να απέτρεψε άμεσες εξελίξεις, εκτός απροόπτου ωστόσο αυτές μεταφέρονται για μετά τις κάλπες.