Ένας μήνας μετά το έγκλημα στα Τέμπη: Τίποτε δεν είναι όπως πριν στο πολιτικό τοπίο

Ένας μήνας μετά το έγκλημα στα Τέμπη: Τίποτε δεν είναι όπως πριν στο πολιτικό τοπίο
Δευτέρα, 27/03/2023 - 11:59

Το τέλος της αυτοδυναμίας, το σταυρόλεξο για τη συγκρότηση κυβέρνησης, η φθορά του πρωθυπουργού, η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης, η άνοδος του ΚΚΕ, η ψήφος στην ακροδεξιά.

Ένας ακριβώς μήνας συμπληρώνεται στις 28 Μαρτίου από το έγκλημα στα Τέμπη.

Οι 57 νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέοι, και 2 αγνοούμενοι εκτόξευσαν το καπάκι μιας κατσαρόλας που κόχλαζε και το νερό άρχισε να πετιέται προς κάθε κατεύθυνση.

Στο πολιτικό τοπίο τίποτε δεν είναι όπως πριν, με τη φθορά της κυβέρνησης να είναι μεγάλη, αλλά και τις παθογένειες της χώρας και του πολιτικού συστήματος, όπως και της δημοσιογραφίας, να γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού:

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ: Η μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, δείχνει πως οι όποιες ελπίδες για επίτευξη αυτοδυναμίας από το κυβερνών κόμμα έχουν εκλείψει. Ανεξαρτήτως ότι δημοσίως ο στόχος παραμένει- όχι όμως προς επίτευξη, αλλά για την αύξηση των ποσοστών προκειμένου να μπορεί η ηγεσία της ΝΔ να παίξει στα σενάρια των συνεργασιών που θα ξεκινήσουν από το βράδυ της πρώτης κιόλας εκλογικής αναμέτρησης.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ: Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ανοιχτά ως προς την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, αν και δεν αποκλείεται -αντιθέτως είναι πιθανό- το ενδεχόμενο να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ούτε από την πρώτη, ούτε από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση!

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ: Ένα μήνα μετά την τραγωδία των Τεμπών η πρώτη θέση είναι ανοιχτή για πρώτη ίσως φορά από την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στις εκλογές του 2019! Ακόμα και η μικρή απόσταση μεταξύ των δυο κομμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει τυχόν δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Η εικόνα του πρωθυπουργού έχει υποστεί μεγάλη φθορά τόσο ως την αποτελεσματικότητα όσον και ως προς την ειλικρίνειά του, ενώ η έννοια του "επιτελικού κράτους" έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη δημόσια κυκλοφορία! Η επαναφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη της θέσης ότι για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση δεν θέλει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα για τον νυν πρωθυπουργό.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: Οι όροι που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου το κόμμα του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση είτε από τις πρώτες, είτε από τυχόν δεύτερες εκλογές-μεταξύ αυτών και το "Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός"- αποτελούν μεγάλη ζαριά και κίνηση υψηλού ρίσκου για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Σε διάστημα έως και δυο εβδομάδων θα γνωρίζουμε αν και σε τι βαθμό θα ωφελήσει πολιτικά ή όχι το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Πρωτίστως το ΚΚΕ, αλλά και το ΜεΡΑ25 βλέπουν -σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις- να αυξάνεται αισθητά η δύναμή τους, ενώ επανέρχεται και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: Αν δεν απαγορευτεί από τον Άρειο Πάγο η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη τότε η Βουλή, όπως όλοι μα όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν η Βουλή θα είναι επτακομματική! Η αντισυστημική ψήφος, πάντως, δεν εμφανίζεται στο βαθμό που κάποιοι προέβλεπαν, αλλά ας αναμένουμε λίγες ακόμα ημέρες.