Στο επίκεντρο η ...ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ...όταν σταματήσει πόλεμος!

Στο επίκεντρο η ...ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ...όταν σταματήσει πόλεμος!
Τετάρτη, 26/10/2022 - 15:03

Η φιλοδοξία Βερολίνου και Βρυξελλών να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο-Πόσα λεφτά απαιτούνται με την έως τώρα κατάσταση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Όλαφ Σολτς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία επιδιώκουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Πόσο θα κοστίσει η ανασυγκρότησης; Με τα σημερινά δεδομένα ενός πολέμου ποου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε πόσο θα διαρκέσει, ούτε σε ποια κατάσταση θα αφήσει την περιοχή;

Οι Ουκρανοί υπολογίζουν το ποσό που θα χρειαστεί -με τα σημερινά δεδομένα, επαναλαμβάνουμε- σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια! Η δε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των κονδυλίων που θα αφορούν την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που θα ανέλθει σε 350 δισεκατομμύρια δολάρια- ποσά που θα δοθούν ως δάνεια, με τη μορφή επιχορηγούμενων κονδυλίων κοκ.Είναι δε χαρακτηριστικό της κατάστασης πως ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε πως η Μόσχα έχει καταστρέψει πάνω από το ένα τρίτο των ενεργειακών υποδομών της Γερμανίας, αλλά και ότι η χώρα του δεν έχει λάβει χρήματα που της έχουν χορηγηθεί, όπως 17 δισεκατομμύρια για υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγεί 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να αναλάβουν οι Βρυξέλλες τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Θα πείτε, βέβαια, ότι το κυρίαρχο θα ήταν πώς θα σταματήσει ο πόλεμος που φέρνει την καταστροφή όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην περιοχή ολόκληρη. Αλλά αυτά γισα ορισμένους μοιάζουν ψηλά γράμματα!