Iberdrola: Στρέφεται σε έργα πράσινου υδρογόνου

Iberdrola: Στρέφεται σε έργα πράσινου υδρογόνου
Τρίτη, 22/09/2020 - 14:15

Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκινά η Iberdrola, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε έργα πράσινου υδρογόνου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ignacio Galan, επιβεβαίωσε στην Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης, την «σταθερή δέσμευση» της εταιρείας στην τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου. πιο συγκεκριμένα, η Iberdrola έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού και να απαλλαγεί από άνθρακα σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι βαριές μεταφορές.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά έργα στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επενδύοντας 150 εκατ. ευρώ.

Στην Ισπανία, στο Puertollano της Ciudad Real, η Iberdrola αναπτύσσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2021. Το έργο θα περιλαμβάνει μια ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα 100 MW, ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου με χωρητικότητα αποθήκευσης 20 MWh και έναν ηλεκτρολύτη 20 MW. Το πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται θα χρησιμοποιηθεί στο εργοστάσιο αμμωνίας Fertiberia στο Puertollano.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Iberdrola, μέσω της θυγατρικής της ScottishPower, συμμετέχει στο έργο «Πράσινο Υδρογόνο για τη Σκωτία», το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου για την προμήθεια στόλων και βαρέων μεταφορών. Η πρώτη από αυτές τηις μονάδες θα βρίσκεται στα περίχωρα της Γλασκώβης και θα χρησιμοποιήσει ηλιακή και αιολική ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 10 MW.

Ο Galan μιλώντας στην ομάδα «Επιχειρηματική Απάντηση» στην Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης, ανέφερε:

«Γνωρίζω μόνο έναν τρόπο για να ξεπεράσω την κρίση: να επενδύσω περισσότερο σε βιομηχανίες που να κοιτούν στο μέλλον και να γίνω πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός. Τα σχέδια ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν δύο σαφείς προτεραιότητες: την «πράσινη συμφωνία» και την ψηφιοποίηση. Όμως θα πρέπει να τα επιταχύνουμε».

Ο Galan υπέγραψε επίσης τη δήλωση των Business Leaders for Renewed Global Cooperation, που προωθήθηκε από το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 1200 Διευθύνοντες Συμβούλους (CEO) από περισσότερες από 100 χώρες. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει έναν «τύπο πολυμέλειας» που επιτρέπει την πρόοδο προς έναν πιο «δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο κόσμο».

Η Iberdrola έχει επίσης αναγνωριστεί ως Global Compact LEAD, μια διάκριση που προσδιορίζει εκείνες τις εταιρείες που έχουν δεσμευτεί στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, τη μεγαλύτερη επιχειρηματική πρωτοβουλία στον κόσμο για την αειφορία, ενώ είναι και ένας από τους υπογράφοντες των Αρχών του Βιώσιμου Ωκεανού που προωθούνται από το Global Compact.