Γιάννης Τριήρης: Η εξέγερση των αγροτών και τα λεφτά στον … Ζελένσκι

Γιάννης Τριήρης: Η εξέγερση των αγροτών και τα λεφτά στον … Ζελένσκι
Παρασκευή, 02/02/2024 - 06:52

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, χθες, για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ την τετραετία 2024-2027.

Και η απόφαση αυτή λήφθηκε την ίδια ώρα που οι αγρότες σε πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται στους δρόμους πάνω στα τρακτέρ τους διαμαρτυρόμενοι για τις καταστροφικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους οδηγούν στην εξαθλίωση και στον αργό θάνατο.

Αυτό που παραβλέπουν οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ είναι πως οι αγρότες επί της ουσίας δεν ζητούν ελεημοσύνες ή χαρίσματα, αλλά απαιτούν οι κυβερνήσεις των χωρών τους να σταματήσουν τον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια εναντίον τους, εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες.

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Οι Ευρωπαίοι αγρότες δέχονται άγριες επιθέσεις από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους, από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που με τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Δεν ευθύνονται οι αγρότες για το υψηλό κόστος των εφοδίων τους. Δεν ευθύνονται για τις υπέρογκες τιμές της ενέργειας. Δεν ευθύνονται για τις δυσκολίες διάθεσης των προϊόντων τους. Δεν ευθύνονται για τις χαμηλές τιμές στο χωράφι και τις υψηλές στο ράφι.

Για όλα αυτά ευθύνεται η ανικανότητα ή σκοπιμότητα των Βρυξελλών. Ευθύνεται η εμμονή για συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και της αγροτικής παραγωγής. Ευθύνονται διαχρονικά οι καταστροφικές ΚΑΠ που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν, ευθύνονται οι πρόσφατες αποφάσεις περί αναγκαστικής μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των παραγόμενων προϊόντων δήθεν για την σωτηρία του περιβάλλοντος. Ευθύνονται οι αποφάσεις για την δραματική περικοπή και την πλήρη εξάλειψη των επιδοτήσεων.

Και όλα αυτά όταν με ευκολία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφασίζουν να δώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί έτσι τους επιβάλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Για έναν πόλεμο που δεν θα έπρεπε να έχει αρχίσει, παρόλη την επιθετικότητα της Ρωσίας ή έστω για έναν πόλεμο που οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να είχαν «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» για να τελειώσει γρήγορα.

Τίποτα από αυτά δεν έκαναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας έτσι πανηγυρικά όλους όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ηγετών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ασκοί του Αιόλου, πάντως, φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά και πλέον οι κυβερνήσεις ανά την ΕΕ θα έχουν να αντιμετωπίσουν θύελλες αντιδράσεων. Και αν δεν συνετιστούν οι θύελλες αυτές θα τους «σκορπίσουν».

Κάποιοι ηγέτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται, κατά καιρούς τα τραγικά λάθη των Βρυξελλών, όπως για παράδειγμα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, που ζήτησε να ληφθούν μέτρα υπέρ των αγροτών, καταφέρνοντας μάλιστα να φρενάρει τις κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών.

Αλλά μάλλον αυτό δεν είναι αρκετό. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ θα «θερίσουν» θύελλες. Γιατί όπως εύστοχα φώναζαν στα μπλόκα οι εξεγερμένοι αγρότες της ΕΕ δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι λεφτά στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχουν, αλλά για τους αγρότες της ΕΕ όχι.