Γιάννης Τριήρης: Τζάμπα μαγκιά ή σικέ παιχνίδι

Γιάννης Τριήρης: Τζάμπα μαγκιά ή σικέ παιχνίδι
Τρίτη, 19/12/2023 - 06:35

Κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά το μεταναστευτικό ανακοίνωσε για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, συμπληρώνοντας ότι εξαιρείται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

Φοβάται ο Μητσοτάκης τον Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές που φέρονται ότι ανήκουν στη σφαίρα της επιρροής του πρώην προέδρου του κόμματος;

Μάλλον αυτό δεν ισχύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει με πολλούς θεμιτούς και πολιτικά αθέμιτους τρόπους να κυριαρχήσει στη Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

Για το ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών προκειμένου να μπορούν να δουλεύουν, άλλωστε έσκυψαν το κεφάλι ακόμη τα πολιτικά «παιδιά» του Αντώνη Σαμαρά, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης που έπνεαν τα μένεα για τους μετανάστες.

Ακόμη και κάποιοι βουλευτές λιγότεροι γνωστοί και με μικρότερη επιρροή που φοβούνται μην χάσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους τους στις περιφέρειες που εκλέγονται, κάτι μισόλογα ξεστομίζουν, αλλά σκύβουν το κεφάλι και δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία για τους μετανάστες έστω και αν διαφωνούν. Όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.

Άλλωστε ο Μητσοτάκης μέσω του Μαρινάκη το ξεκαθάρισε. Κομματική πειθαρχία για όλους εκτός του Αντώνη Σαμαρά.

Ένας «κούκος» είναι αυτός και μάλιστα, αν το δει κανείς και μικροπολιτικά, τον Μητσοτάκη τον βολεύει η στάση του ή ακόμη μπορεί και να είναι και προσυμφωνημένη επ’ ωφελεία και των δύο.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει το «κομμάτι» του ότι παραμένει σκληροπυρηνικός απέναντι σε ζητήματα που οι ακραιφνείς δεξιοί, αλλά και οι ακροδεξιοί, θεωρούν αδιαπραγμάτευτα και ο Μητσοτάκης έτσι και «σεβαστικός» εμφανίζεται στον Σαμαρά και τους σκληροπυρηνικούς και ελπίζει έτσι να παραμείνουν «μαντρωμένοι» αυτοί οι ψηφοφόροι.

Γιατί τι πράγμα έχει και συνέχεια. Δεν είναι μόνο η τροπολογία για τους μετανάστες. Είναι και άλλα ζητήματα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους σκληρούς δεξιούς της παράταξης, όπως για παράδειγμα ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι οσονούπω θα φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, αρχικά για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το είχε από την πρώτη θητεία εξαγγείλει, αλλά σκοπίμως φροντίζει να το μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες.

Τώρα, όμως, έχει στριμωχτεί.

Θα το τολμήσει, με δεδομένο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οπαδοί της ΝΔ δεν το θέλουν;

Να σημειώσουμε, ότι σε χθεσινή δημοσκόπηση σε τηλεοπτικό σταθμό προέκυψε ότι 8 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ εκφράζουν τη διαφωνία τους, στους γάμους ομοφύλων ζευγαριών και ακόμη περισσότερο στην τεκνοθεσία.

Τι θα πράξει ο σαμαράς, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκαστεί να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή;

Γιατί, το να την καταψηφίσει απλά, δεν λέει και πολλά. Όπως και δεν λέει πολλά και η περίπτωση που καταψηφίσει τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Όταν διαφωνείς με την κυβέρνηση σε τέτοια ζητήματα μια απλή και με την … άδεια του πρωθυπουργού διαφοροποίηση μάλλον ως τζάμπα μαγκιά φαίνεται.