Γιάννης Τριήρης: Μόνιμη μείωση τιμής ή μόνιμη κοροϊδία;

Γιάννης Τριήρης: Μόνιμη μείωση τιμής ή μόνιμη κοροϊδία;
Δευτέρα, 13/11/2023 - 06:24

Στην εβδομαδιαία Κυριακάτικη επικοινωνία του με τους πολίτες που έχει καθιερώσει ο πρωθυπουργός, μέσω facebook, επιχειρεί πάντα να τους πείσει ότι μοχθεί σκληρά αυτός και η κυβέρνηση του, να τους λύσουν όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Το ίδιο έκανε και χθες, αναφερόμενος στις δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας.

«Υποθέτω έχετε ακούσει το πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής», σας έχω γράψει άλλωστε γι' αυτό σε προηγούμενες κυριακάτικες αναρτήσεις. Σήμερα θέλω να σας ενημερώσω ότι στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες (φρέσκο γάλα, απορρυπαντικά, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά, ρύζι) και προστίθενται συνεχώς νέα. Όπως σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα, στόχος μας είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000. Και πιστεύω θα τον πετύχουμε, καθώς πάνω από 50 εταιρίες έσπευσαν να ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Παράλληλα, επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του 2023 το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού», υπογραμμίζει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι από τους πολίτες που διαβάζουν τις αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύουν ότι πράγματι με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση η ακρίβεια μπορεί να περιοριστεί;

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι όποιες μικρές μειώσεις τιμών έγιναν από τα σούπερ μάρκετ και γενικότερα από την αγορά, ήρθαν μετά από αλματώδεις αυξήσεις τιμών που προηγήθηκαν όλους τους περασμένους μήνες.

Και δεν το λέμε εμείς, το λέει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ σε 42 κατηγορίες βασικών προϊόντων, μόλις 7 είναι αυτές που κατέγραψαν μείωση τιμής ή σταθερότητα τον Οκτώβριο, ενώ οι υπόλοιπες σημείωσαν αύξηση μόλις μέσα σε ένα μήνα μέχρι 14,1%!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης για τους καταναλωτές.

Και ο πρωθυπουργός αντί να αναζητεί τις αιτίες και να ζητά παρεμβάσεις, επικροτεί τα τρικ που κάνουν οι κερδοσκόποι στην αγορά και μάλιστα δηλώνει ότι επιδεικνύουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Ποιοι; Αυτοί που έχουν αυξήσει τους τελευταίους μήνες ακόμη και πάνω από 100% τις τιμές κάποιων προϊόντων και μετά διαφημίζουν ότι μειώνουν μόνιμα αυτές τις τιμές κατά μόλις 5%. Και για να μας κοροϊδέψουν ακόμη περισσότερο λένε ότι θα μειώσουν 5% και τις τιμές άλλων προϊόντων. Που και αυτές τις είχαν αυξήσει υπέρμετρα, αισχροκερδώντας σε βάρος μας, τους προηγούμενους μήνες.

Και επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έγιναν τον προηγούμενο μήνα σε ελαιολάδο, έλαια και λίπη, φρούτα, γάλα και αυγά. Αλλά στο περίφημο πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών από τα προϊόντα αυτά έχει ενταχθεί μόνο το γάλα. Όλα τα άλλα όχι. Προφανώς και θα συνεχίζουν την τρελή ανοδική τους πορεία.

Ό,τι ακριβώς είχε συμβεί και με το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού». Κάποια ελάχιστα προϊόντα και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα που «μπήκαν στο καλάθι» συγκράτησαν τιμές, αλλά όλα τα άλλα ακρίβαιναν μέρα με τη μέρα μήνα με το μήνα.

Και τώρα η κυβέρνηση επί της ουσίας αντικαθιστά ένα πλήρως αποτυχημένο μέτρο όπως «το καλάθι του νοικοκυριού» με ένα νέο που βασίζεται στην ίδια επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική άμβλυνση του προβλήματος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Οι καταναλωτές ότι και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ειδικά στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης κάθε μήνα καλούνται να πληρώνουν αυξήσεις πάνω από 10%. Η ετήσια «σούμα» βγάζει υπερδιπλασιασμό τιμών.

Αυτή φυσικά δεν είναι μόνιμη μείωση τιμών, αλλά μόνιμη κοροϊδία.