Γιάννης Τριήρης: Ασυλία στη φοροδιαφυγή

Γιάννης Τριήρης: Ασυλία στη φοροδιαφυγή
Τρίτη, 13/06/2023 - 07:18

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , Γιάννης Στουρνάρας σε χθεσινή συνέντευξη του δεν μπορούσε να το πει πιο καθαρά . Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και δεν στάθηκε μόνο στα λόγια αλλά το ανέλυσε και με νούμερα. Κατά τον διοικητή της ΤτΕ δηλώνουμε εισοδήματα 80 δισ. ευρώ και ξοδεύουμε 140 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο και ταυτόχρονα καταφέρνουμε όχι μόνο να μη «τρώμε από τα έτοιμα», αλλά αντίθετα να αυξάνουμε τις καταθέσεις μας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από αυτή την στρεβλή κατάσταση επωφελούνται λίγοι σε βάρος των πολλών.

Θα πει κανείς ότι όλοι μας γνωρίζουμε για τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στην Ελλάδα και μάλιστα πολλοί εξ’ ημών που δεν ανήκουμε στην κατηγορία των φοροφυγάδων όχι μόνο την ανεχόμαστε αλλά συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της και την διαιώνιση της.

Έχουμε πέσει θύματα μια αρρωστημένης επικρατούσας κατάστασης στην αγορά που λόγω της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας μας αναγκάζει να πληρώνουμε ως καταναλωτές προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απαιτούμε την έκδοση αποδείξεων, που θα ανάγκαζαν τους διάφορους αετονύχηδες να φανερώνουν τα πραγματικά εισοδήματα τους.

Μόνο και μόνο για να πληρώσουμε λίγα ευρώ λιγότερα χωρίς τον ΦΠΑ που οι κερδοσκόποι της αγοράς «κραδαίνουν» ως φόβητρο ανόδου των αμοιβών τους για προϊόντα και υπηρεσίες, αν μας κόψουν αποδείξεις. Και εμείς λόγω πενίας υποκύπτουμε.

Και όμως το μείζον αυτό ζήτημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων που είναι αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν και πληρώνουν πολύ υψηλότερους φόρους από αυτούς που τους αναλογούν, επειδή κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν, δεν μπήκε σχεδόν καθόλου στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων ούτε στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου, ούτε στις επικείμενες του Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα γνωρίζουν τα στοιχεία, γνωρίζουν ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δηλώνουν εισοδήματα ακόμη και κάτω των 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ ζουν σε βίλες και μεγάλα διαμερίσματα, έχουν εξοχικά και πολυτελή αυτοκίνητα, δεν κάνουν επί της ουσίας τίποτα για να ανατρέψουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Ούτε καν προεκλογικά το θέμα δεν θίγεται στο βαθμό και την ένταση που θα έπρεπε. Προφανώς και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας, αν όχι όλοι τουλάχιστον πολλοί από αυτούς, δεν τολμούν να μπήξουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Προφανώς έχει γίνει σιωπηρά αποδεκτό ότι στην Ελλάδα, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας το μείζον ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής θα «δυσαρεστούσε» πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που είναι βέβαια και ψηφοφόροι.

Μια λανθασμένη αντίληψη που διαιωνίζεται, σε βάρος όμως της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που ως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα ή να μην πληρώνουν ΦΠΑ για να φοροδιαφεύγουν.

Στη σημερινή συγκυρία, όμως, με την καταιγίδα των αυξήσεων των τιμών ιδιαίτερα σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και των αυξήσεων των δόσεων των δανείων, να απομειώνουν δραματικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών η φοροδιαφυγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Επιτέλους, θα πρέπει να τερματιστεί η σιωπηρή ασυλία που έχει δοθεί στα «λαμόγια» της αγοράς.