Γιάννης Τριήρης: Ο … διωγμός του Πολάκη και το άγχος του ΠΑΣΟΚ

Γιάννης Τριήρης: Ο … διωγμός του Πολάκη και το άγχος του ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα, 27/02/2023 - 07:10

Στο εσωτερικό των τριών κομμάτων που τα δυο διεκδικούν την εξουσία στις επικείμενες εκλογές και το τρίτο ευελπιστεί σ να αναλάβει το ρόλο του ρυθμιστή, έστω και αν δεν φαίνεται οι εκτιμήσεις συγκλίνουν.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι θα διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές, με την ζυγαριά πάντως να γέρνει προς την γαλάζια παράταξη χωρίς ωστόσο το πράγμα να είναι ξεκάθαρο, καθώς στο δρόμο προς τις κάλπες μπορούν να γίνουν σημαντικές ανατροπές.

Στο τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ η μάχη δίνεται για ένα διψήφιο ποσοστό στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, ελπίζοντας -έστω και αν δεν το μολογούν ανοιχτά- για σχηματισμό κυβέρνησης.

Γιατί γνωρίζουν καλά ότι αν πάμε σε μια δεύτερη -ή ακόμη και Τρίτη- εκλογική αναμέτρηση η πόλωση που θα υπάρξει θα έχει ως αποτέλεσμα την φυγή σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων του είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά.

Και το χειρότερο για το τρίτο σε δύναμη κόμμα στην χώρα μας είναι ότι οι εξελίξεις στους δυο «μονομάχους» όσο και αν φαντάζουν αρνητικές είτε για τη ΝΔ είτε για το ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν παράπλευρες απώλειες και το ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγμα ο … διωγμός του Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν μπορεί να «πληγώνει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δημιουργεί και μεγάλο άγχος το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Και ο λόγος είναι απλός. Κάποιοι από τους ψηφοφόρους του και ακόμη περισσότεροι από τους αναποφάσιστους που κινούνται προς την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, τώρα μετά την απομάκρυνση Πολάκη, που αρκετοί απ’ αυτούς θεωρούσαν την πολιτική του συμπεριφορά ακραία, έχουν ένα λόγο περισσότερο να δώσουν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο ΠΑΣΟΚ.

Η ακροτελεύτια άλλωστε παράγραφος της της σχετικής ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ για τον Παύλο Πολάκη, χθες, είναι ενδεικτική.

«Για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας. Ο τόπος χρειάζεται μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας για να κλείσει ο κύκλος της οδυνηρής για το δημόσιο συμφέρον διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», λέει το ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα είναι ότι η πολιτική αυτή που ασκεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με διμέτωπο αγώνα και ίσες αποστάσεις, μάλλον δεν αποδίδει. Κανένας δημοκρατικός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ψηφοφόρος δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευεργετεί τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, όλοι οι προοδευτικοί ψηφοφόροι θέλουν να κλείσει ο κύκλος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ακόμη και στην αποχώρηση Πολάκη, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ δείχνει το άγχος του, επιτιθέμενο και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι οι ψηφοφόροι του μπορεί να φυλλορροήσουν ακόμη και από πολιτικά γεγονότα που δεν το αφορούν ούτε μπορεί να ελέγξει και αγχώνεται. Όπως η περίπτωση Πολάκη. Και το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος.

Το ότι ο Τσίπρας απομάκρυνε τον Πολάκη δεν πρόκειται να φέρει ψήφους στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα μπορεί να του στερήσει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ για αρκετούς προοδευτικούς ψηφοφόρους δεν έπρεπε να έχει στις τάξεις του ακραίες φωνές και τώρα το πεδίο είναι ανοιχτό.

Ούτε τους υποστηρικτές του Πολάκη μπορεί να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί αν αποφασίσουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά θα μετακινηθούν και όχι προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Πολάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά πάσα πιθανότητα οριοθέτησε ένα νέο σημείο για τους προοδευτικούς ψηφοφόρους και ενδεχομένως θα αποτελέσει δέλεαρ και νέους ψήφους προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορούν να επηρεάσουν τα εκλογικά σενάρια αποφασιστικά.