Γιάννης Τριήρης: Ο υποστελεχωμένος ΕΦΕΤ και οι έλεγχοι τροφίμων

Γιάννης Τριήρης: Ο υποστελεχωμένος ΕΦΕΤ και οι έλεγχοι τροφίμων
Παρασκευή, 24/02/2023 - 06:08

Σε καθημερινή βάση σύσσωμη η κυβέρνηση και κυρίως τα υπουργεία Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαφημίζουν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά τροφίμων για την δήθεν διασφάλιση τόσο της ποιότητας των τροφίμων, όσο και της διαμόρφωση των τιμών τους.

Για τις τιμές δεν υπάρχει συζήτηση. Οι καταναλωτές βιώνουν καθημερινά την λαίλαπα των ανατιμήσεων και στην κυριολεξία οργίζονται για τις εξαγγελίες των κυβερνώντων περί «καλαθιών» και επιδομάτων-κοροϊδίας που δήθεν τους προστατεύουν από την ακρίβεια.

Σε ότι αφορά τώρα την υποβάθμιση ή ακόμη και την ακαταλληλότητα της ποιότητας των προϊόντων που μπαίνουν στο τραπέζι των καταναλωτών, η κατάσταση μάλλον είναι αν μη τι άλλο ανησυχητική.

Χθες, ο ΕΦΕΤ ενόψει Σαρακοστής εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας συμβουλές στους καταναλωτές για το πως πρέπει να ψωνίσουν τα σαρακοστιανά τους. Αλλά ούτε λέξη για ελέγχους ποιότητας στην αγορά.

Αυτές τις «ανακάλυψαν» κάποια φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στους τίτλους τους, που μαζί με τις «συμβουλές του ΕΦΕΤ» πρόσθεσαν αυθαίρετα ότι υπάρχει και «ένταση των ελέγχων στην αγορά».

Δεν μας δουλεύουν μόνο οι κυβερνώντες αλλά και οπαδικά τους μέσα ενημέρωσης.

Έλεγχοι αν γίνονται, είναι ανεπαρκέστατοι και πως άλλωστε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένος, όπως άλλωστε και πλειάδα άλλοι δημόσιου χαρακτήρα φορείς.

Την αλήθεια για τον ΕΦΕΤ την είχαν αποκαλύψει στα μέσα Ιανουαρίου, οι ίδιοι οι μόνιμοι υπάλληλοι στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με ανακοίνωση-διαμαρτυρία τους προς τον πολιτικό τους προϊστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Τι έλεγαν περίπου πριν ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ;

Ότι ο έλεγχος των τροφίμων στην χώρα µας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Οι κρατικές υπηρεσίες, που ασχολούνται µε αυτόν, ύστερα από μία δεκαετία πλήρους απαξίωσής τους, δυσκολεύονται σοβαρά πλέον να επιτελέσουν το έργο τους.

-Ότι ο ΕΦΕΤ εξακολουθεί να είναι τραγικά υποστελεχωµένος µε καλυμμένες θέσεις λιγότερες από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι, ο προγραμματισμός για το έτος 2023 είναι μόνο για 4 εργαζόμενους.

-Ότι η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου και ως εκ τούτου, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του φορέα, στηρίζεται στην επιβολή και είσπραξη προστίμων, γεγονός που υπονομεύει το έργο των ελεγκτών.

-Ότι προωθείται η παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων.

Αυτά και άλλα άκρως ανησυχητικά κατήγγειλαν πριν ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι του φορέα που πρέπει ελέγχει τα τρόφιμα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, ακριβώς τα αντίθετα από τα λεγόμενα των συναρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης και τα γραφόμενα σε μέσα ενημέρωσης περί επισταμένων ελέγχων στην αγορά τροφίμων.

Κάποιοι λένε ψέματα. Η απάντηση του ποιοι είναι οι ψεύτες μάλλον είναι … ευκολάκι.