Γιάννης Τριήρης: Ό,τι τον βολεύει

Γιάννης Τριήρης: Ό,τι τον βολεύει
Τρίτη, 24/01/2023 - 06:01

Πολλά αλλά επί της ουσίας τίποτα δεν είπε ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του συνέντευξη που έδωσε προεκλογικά, με προφανή στόχο να παρουσιάσει ο ίδιος προσωπικά αυτά που θεωρεί ως επιτυχίες της διακυβέρνησης του και να δώσει αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.

Μεταξύ άλλων λοιπόν πανηγύρισε για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που αλήθεια είναι ότι έγιναν. Όχι στο βαθμό που θα έπρεπε, αλλά έγιναν.

Εστίασε λοιπόν στην άμεση φορολογία, για έτσι τον βολεύει, και άφησε κατά μέρος την έμμεση φορολογία, δηλαδή τον ΦΠΑ και όλους τους άλλους ειδικούς φόρους και τέλη που στη δεδομένη αρνητική συγκυρία πυροδοτούν τον πληθωρισμό και κάνουν μη αντιμετωπίσιμη την ακρίβεια από τους καταναλωτές. Μάλιστα, αναγκάστηκε να πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, καμία μείωση ΦΠΑ υπό τον φόβο μιας δημοσιονομικής εκτροπής.

Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ήταν εμφανής η προσπάθεια του να «προσελκύσει» ψηφοφόρους από τις κατηγορίες πολιτών που, αλήθεια είναι, δεν αποτελούν εν δυνάμει ψηφοφόρους τους, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι νέοι.

Έτσι μάλλον αναγκάστηκε να δώσει μια νέα προεκλογική υπόσχεση, απευθυνόμενος στους δημοσίους υπαλλήλου, που πάντως γνωρίζουν ότι δεν αποτελούν και ιδιαίτερη συμπάθεια του πρωθυπουργού.

Έταξε λοιπόν νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων από το 2024(!), χωρίς να επεξηγήσει τι εννοεί. Με την «αγάπη» που δείχνει ο πρωθυπουργός σε κάθε τι δημόσιο, πάντως, ας προσέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μήπως η εξαγγελία αυτή κρύβει «παγίδες» και αν ξανακυβερνήσει τη χώρα εκπλαγούν.

Όσο για τους νέους, μόνοι λόγια. Όταν ρωτήθηκε για την τεραστίων διαστάσεων ανεργία που μαστίζει τους νέους απέφυγε να απαντήσει με καθαρή γλώσσα και φρόντισε να προβάλει και πάλι ό,τι τον βολεύει.

Είπε λοιπόν ότι η ανεργία των νέων στην χώρα μας μειώθηκε κατά 17% -κουνώντας στην κάμερα κάποια στατιστικά χαρτιά-, αλλά έκρυψε ότι η χώρα που αυτός κυβερνά έχει τη δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ ανεργία στους νέους, της τάξης του 31,3% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Με απλά λόγια ένας στους 3 νέους Έλληνες είναι άνεργος.

Δεν τον βόλευε δεν το είπε. Απλά εμείς να του θυμίσουμε να δει και το ποσοστό της μείωσης της ανεργίας των νέων που ανέφερε (17%), καθώς το ποσοστό ανεργίας των νέων, ηλικίας κάτω των 25 ετών στην χώρα μας ήταν στο 31,3% το Νοέμβριο του 2022 και στο 32,3% τον Νοέμβριο του 2021. Τώρα που ο πρωθυπουργός βρήκε τη μείωση κατά 17% μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Έτσι τον βολεύει, έτσι είπε.

Και απλά για την πληρότητα της εικόνας της ανεργίας στη χώρα μας, να του θυμίσουμε ότι και η ανεργία στις γυναίκες βρίσκεται και στη δεύτερη θέση του «μαυροπίνακα» της Ευρωζώνης με 14,7% τον Νοέμβριο του 2022.