Δρ. Πινάρ Τσακίρογλου: Καταδίκη Ιμάμογλου στην Τουρκία - Εξόντωση του αντιπάλου ή ενίσχυσή του;

Δρ. Πινάρ Τσακίρογλου: Καταδίκη Ιμάμογλου στην Τουρκία - Εξόντωση του αντιπάλου ή ενίσχυσή του;
Δρ. Πινάρ Τσακίρογλου Δρ. Πινάρ Τσακίρογλου
Παρασκευή, 16/12/2022 - 07:18

Μπορώ εύκολα να πω ότι οι χθεσινές εξελίξεις έκαναν τον κ. Ιμάμογλου πολύ ισχυρότερο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και σίγουρα ηγετική αντιπολιτευόμενη φιγούρα για το εκλογικό σώμα στην Τουρκία.

Η προχθεσινή δικαστική απόφαση κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου, Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να δημιουργεί τον ισχυρότερο αντίπαλο του Προέδρου Ερντογάν στις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί ακόμη και να διασώσει τον «Εθνικό Συνασπισμό» - το σχηματισμό 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης - από τη δική του ανικανότητα να επιλέξει έναν ισχυρό υποψήφιο έναντι του Ερντογάν στις εκλογές του 2023.

Μόλις 3 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, η αρχική νίκη του Ιμάμογλου έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ηγετικής φιγούρας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με διαφορά 0,2% δεν θεωρήθηκε έγκυρη από την κυβέρνηση και ακυρώθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Οι υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν ξανά σε δεύτερες εκλογές, τις οποίες ξανακέρδισε ο Ιμάμογλου με διαφορά 9% αυτή τη φορά, αντανακλώντας την οργή των ψηφοφόρων και καθιστώντας πια αδύνατη την εκ νέου αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως ήταν η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του Ιμάμογλου σε όλη τη χώρα. Έγινε αμέσως ηγετική αντιπολιτευτική φιγούρα έναντι του Ερντογάν και του συστήματος που έχτισε το AKP εδώ και δύο δεκαετίες.

Από την αρχή της θητείας του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβητείται συνεχώς από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποτύχει η θητεία του ως Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης και να μειώσει τη δημοφιλία του το συντομότερο δυνατό. Ο Ιμάμογλου επέζησε πολιτικά, αν και όχι με μεγάλη επιτυχία, σε αυτόν τον άνισο πόλεμο. Μέχρι προχθές...

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο καθοριστικός παράγοντας στις εθνικές εκλογές της Τουρκίας. Είναι ο Δήμος με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό και οικονομική δύναμη — αν ήταν εταιρεία, θα κατατάσσονταν στις μεγαλύτερες της χώρας. Είναι ένας Δήμος με τεράστια πολιτική επιρροή. Είναι όμως και ο Δήμος από τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν. Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν άρχισε να αναγνωρίζεται ως σημαντική πολιτική προσωπικότητα στην τουρκική πολιτική μετά τη σύντομη φυλάκισή του το 1997, ενώ ήταν Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης! Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δημαρχιακή του θέση λόγω της καταδίκης του, που του στερούσε και τα πολιτικά του δικαιώματα. Μετά την ανάκτηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε την πολιτική του θυματοποίηση σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαστικό σώμα δεν είναι πολύ ανεξάρτητο στην Τουρκία, ειδικά όταν υπάρχει μια τέτοια υπόθεση με «πολιτικά κίνητρα», πώς γίνεται το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να επαναλαμβάνει αυτό το παιχνίδι; Γιατί αυτοί που ασκούν τέτοια πίεση στον Ιμάμογλου, χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαλείψουν τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αλλά τελικά του έδωσαν ώθηση; Δεν υπάρχουν λογικοί σύμβουλοι στο AKP, για να προειδοποιήσουν ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί; Δεν έχω απάντηση σε αυτό. Ίσως περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, έχει να κάνει με την ψυχολογία του κυβερνώντος κόμματος, που πιθανώς θεωρεί τον εαυτό του απόλυτη, ασυναγώνιστη, θεϊκή δύναμη μετά από δύο και πλέον δεκαετίες στην εξουσία. Μπορώ όμως εύκολα να πω ότι οι χθεσινές εξελίξεις έκαναν τον κ. Ιμάμογλου πολύ ισχυρότερο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και σίγουρα ηγετική αντιπολιτευόμενη φιγούρα για το εκλογικό σώμα στην Τουρκία. Για μένα, ο κ. Ιμάμογλου δεν ήταν ο προτιμότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης - μέχρι προχθές.

Ανεβάζει η τουρκική πολιτική ένα σαιξπηρικό έργο, όπου η ιστορία επαναλαμβάνεται τραγικά και ειρωνικά; Ή βλέπουμε ένα «έργο μέσα στο έργο»; Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη, για να δούμε τις προεκτάσεις των προχθεσινών εξελίξεων.

(Η Δρ Πινάρ Τσακίρογλου είναι Αναλύτρια Πολιτικής Οικονομίας)