Γιάννης Τριήρης: Μην πέσει στην «παγίδα» των επιδοτήσεων και του πλαφόν, η καθαρή ενέργεια

Γιάννης Τριήρης: Μην πέσει στην «παγίδα» των επιδοτήσεων και του πλαφόν, η καθαρή ενέργεια
Τρίτη, 29/11/2022 - 06:03

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι τιμές της ενέργειας τον τελευταίο χρόνο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος με πρόσκαιρα μέτρα ναι μεν μπορεί να δώσει ανάσες, αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει ριζική λύση.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην πλειοψηφία τους οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρονται άκρως δυσαρεστημένες από τον τρόπο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την απαίτηση τους να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Και έχουν δίκιο αφού η Κομισιόν πριν μερικές ημέρες κατέθεσε την πρόταση της για ένα πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αν μη τι άλλο είναι εμπαιγμός.

Έτσι λοιπόν οι υπέρμαχοι της θέσπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, προετοιμάζονται για μια νέα μάχη με την Γερμανία και τους δορυφόρους της που δεν θέλουν ένα πραγματικά ουσιαστικό πλαφόν για την συγκράτηση των τιμών, στις 13 Δεκεμβρίου στο έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Η εμμονή, όμως, με το πλαφόν δείχνει να έχει «ξεστρατίσει» ολόκληρη την Ευρώπη, από τον σχεδιασμό της εδώ και χρόνια για την απεξάρτηση από τα «βρώμικα» καύσιμα και την ανάπτυξη με όσο το δυνατόν με ταχύτερους ρυθμούς της πράσινης ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών στην αγορά ενέργειας, θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις και τις δράσεις για την «πράσινη» μετάβαση.

Και για να βλέπουμε τα του οίκου μας, εμείς εδώ στην ηλιόλουστη Ελλάδα, που ταυτόχρονα είναι και χώρα των ανέμων, μπορούμε να επιταχύνουμε για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών και να αποκοπούμε τάχιστα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αντ΄ αυτού, όμως, βλέπουμε μια κυβέρνηση να διαφημίζει τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσες μας και να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις πράσινες επενδύσεις.

Είναι αδήριτη η ανάγκη σοβαρών μελετών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών στην επικράτεια και αυτό μπορεί να επιταχυνθεί πρωτίστως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ακόμη και κρατικής χρηματοδότησης αν απαιτηθεί.

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τέτοιες πράσινες επενδύσεις. Να ενθαρρυνθούν όχι μόνο οι επενδυτές στο χώρο της ενέργειας, αλλά γενικότερα όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες για την παραγωγή πράσινες ενέργειας προς ιδία χρήση.

Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων, για παράδειγμα θα πρέπει να διαφημιστεί και να στηριχθεί δυναμικά από την Πολιτεία. Έτσι οι πολίτες είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Είπαμε καλά τα πρόσκαιρα μέτρα, οι κρατικές επιδοτήσεις, τα fuel pass και αν ποτέ υπάρξουν τα ευρωπαϊκά πλαφόν για τα «βρώμικα»« καύσιμα. Το ενεργειακό πρόβλημα, όμως, θα λυθεί μόνο με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την παραγωγή καθαρής ενέργειας.