Γιάννης Τριήρης: Οι «Πέντε Σοφοί» της Γερμανίας … «απαντούν» στον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριήρης: Οι «Πέντε Σοφοί» της Γερμανίας … «απαντούν» στον Μητσοτάκη
Τετάρτη, 09/11/2022 - 04:51

Oι λεγόμενοι «Πέντε Σοφοί» στη Γερμανία, είναι μια επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα προς τη κυβέρνηση, που απαρτίζεται από κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους.

Αυτοί λοιπόν οι «σοφοί» προτείνουν ως άμεση απάντηση στον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια, την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους Γερμανούς, προφανώς εννοώντας τόσο τα νομικά όσο και τα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να υπάρξουν αυξημένα κρατικά έσοδα, με μοναδικό στόχο να χρηματοδοτηθούν τα πακέτα ελάφρυνσης προς τους καταναλωτές και η κοινωνική ενεργειακή πολιτική.

Θα πει κάποιος δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σοφός για να κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση, που στα αυτιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών όλου του πλανήτη ακούγεται ως κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και αναγκαίο για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρραγεί.

Φυσικά και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία οι πλούσιοι πρέπει να είναι αυτοί που πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη προκειμένου τα κράτη να μπορούν να ενισχύσουν όλους τους άλλους πολίτες τους.

Όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την πρόταση των «πέντε σοφών» είναι έτοιμη να υιοθετήσει η κυβέρνηση συνεργασίας του Σολτς και μέχρι την άνοιξη του 2024 αναμένεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ανώτατων εισοδημάτων στη Γερμανία, καθώς να εισαχθεί πρόσθετο ενεργειακό τέλος για την ίδια κατηγορία.

Απώτερος στόχος της πρότασης των «Πέντε Σοφών» είναι η άμεση αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, που προκύπτει από τα υπέρογκα πακέτα ελαφρύνσεων των τελευταίων μηνών, αλλά και μια ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο προς όφελος των πολιτών που δυσκολεύονται πλέον στην καθημερινότητά τους να τα βγάλουν πέρα, τονίζεται στον Γερμανικό Τύπο.

Ίσως οι Γερμανοί σοφοί θα πρέπει να στείλουν την πρόταση τους και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί η δική του θεώρηση είναι στην ουσία της διαφορετική.

Τι κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός; Μπορεί να δίνει κάποιες επιδοτήσεις-ψίχουλα στους φτωχούς, αλλά και αυτές τους τις παίρνει πίσω τόσο με την άμεση όσο περισσότερο με την έμμεση φορολογία.

Οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα εν μέσω οικονομικής κρίσης παραμένουν οι ίδιοι, όπως άλλωστε και ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Με το ένα χέρι λοιπόν η κυβέρνηση δίνει επιδόματα για την ακρίβεια στους φτωχούς και με το άλλο χέρι τους τα παίρνει με τους φόρους.

Και όπως επεξηγούν οι Γερμανοί «Πέντε Σοφοί» για τη δική τους χώρα, -που ισχύει βέβαια για όλες τις χώρες-, τα πακέτα ελαφρύνσεων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν το εξής παράδοξο: επιβαρύνουν κυρίως ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.

Έτσι λοιπόν προτείνουν η χρηματοδότηση των πακέτων αυτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «να αντιμετωπιστεί με περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη».

Το καλό είναι ότι στη Γερμανία ήδη οι δυο από τους τρεις «εταίρους» της κυβέρνησης Σολτς οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι υποστηρίζουν την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους «πλούσιους». Και όλα δείχνουν ότι τελικά θα επικρατήσουν των Φιλελεύθερων και του υπουργού τους των Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που λόγω της πολιτικής τους ιδεολογίας αντιτάσσονται σε μια τέτοια ιδέα.

Στην Ελλάδα, όμως, η κυβέρνηση είναι αυτοδύναμη και νεοφιλελεύθερη.