Γιάννης Τριήρης: Για γέλια και για κλάματα – Ασχολούνται με τη βότκα του Πούτιν στον Μπερλουσκόνι

Γιάννης Τριήρης: Για γέλια και για κλάματα – Ασχολούνται με τη βότκα του Πούτιν στον Μπερλουσκόνι
Παρασκευή, 21/10/2022 - 07:36

Να γελάσει ή να κλάψει κανείς με τη σημερινή ηγεσία της Ευρώπης, είναι ένα ερώτημα που δύσκολα απαντάται. Άλλωστε γι΄ αυτό και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν προβλέψει τη λέξη κλαυσίγελος.

Και για κλαυσίγελο είναι η τελευταία «παρέμβαση» της Κομισιόν, που έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα 20 μπουκάλια βότκας που έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ιταλό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως δώρο γενεθλίων, παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό ενόχλησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και όχι τα άλλα χίλια μύρια που συμβαίνουν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όχι η απίστευτη ολιγωρία που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ύφεση. Ούτε η αδυναμίας συνεννόησης των ηγετών της ΕΕ που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σκέφτονται και πράττουν κατά μόνας με γνώμονα τα εθνικά τους ακροατήρια και συμφέροντα.

Με κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγή την ηγεσία της Γερμανίας που παρεμποδίζει συστηματικά την απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που απαιτεί η πλειοψηφία των ηγετών των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, συνεπικουρούμενη από τους δορυφόρους της την Ολλανδία και τη Δανία, με τη φτηνή δικαιολογία ότι θα διαταραχθούν οι προμήθειες της ΕΕ.

Έτσι έπραξε και κατά χθεσινή Σύνοδοι Κορυφής ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διατηρώντας την αρνητική του στάση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι η τιμή του έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Και βέβαια δεν κάνει πίσω ούτε στην απόφαση τους για την ενίσχυση ύψους 200 δισ., σε καταναλωτές και επιχειρήσεις της χώρας του, που στρεβλώνει την ενιαία αγορά αποφασίζοντας και φυσικά αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.

Για όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν δεν έβγαλε καταδικαστικές ανακοινώσεις.

Το έκανε, όμως, για τα 20 μπουκάλια βότκα γενέθλιο δώρο του Πούτιν στον Μπερλουσκόνι, γιατί λέει ότι το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο περιλάμβανε και τα οινοπνευματώδη ποτά, μεταξύ των οποίων η βότκα. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αν είναι δυνατόν έκανε και διευκρινήσεις λέγοντας ότι δεν υπάρχει εξαίρεση για δώρα.

Για γέλια και για κλάματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.