Θάνος Τσαγγάρης: Πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί μέχρι τον Μάρτιο

Θάνος Τσαγγάρης: Πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί μέχρι τον Μάρτιο
Θάνος Τσαγγάρης Θάνος Τσαγγάρης
Δευτέρα, 12/09/2022 - 07:22

Να ληφθούν έστω και τώρα αποφάσεις για γενναίες παρεμβάσεις για να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακούγοντας προσεχτικά με αγωνία και προσμονή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διαπίστωσα ότι είναι η πρώτη φορά που σε ΔΕΘ δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για ανακούφιση και επιβίωση των μικρομεσαίων.

Επίσης κατάλαβα ότι το επόμενο πρωί θα πήγαινα στη δουλειά μου με κατεβασμένο κεφάλι όπως και πριν.

Δεν ακούστηκαν μέτρα που θα βοηθούσαν τους μικρούς επιχειρηματίες που έχουν :

• Να πληρώσουν τη μηνιαία δόση των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών που κουβαλάνε στην πλάτη τους από τα 10 χρόνια μνημονίου και 2 χρόνια πανδημίας.

• Το αυξημένο ενεργειακό κόστος που κάθε μήνα είναι τριπλάσιο συγκρινόμενο με το περσινό. Η κάθε επιχείρηση έχει να πληρώσει επιπλέον για κάθε σημείο πώλησης 15.000 ευρώ το χρόνο για το ρεύμα της.

• Έχουν να πληρώσουν τις αυξήσεις των μισθωμάτων των καταστημάτων τους που η αναπροσαρμογή τους είναι πολύ μεγάλη. Όταν λήγει ένα μισθωτήριο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ζητούν διπλάσιο ενοίκιο.

• Δεν άκουσαν τίποτα για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις επί πλέον αυξήσεις του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυξήσεις που δε γυρίζουν πάλι στην αγορά μας αλλά πηγαίνουν στην αύξηση του ρεύματος, των καυσίμων και στην αύξηση των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης στα supermarket.

Η πολιτεία τα βάζει όλα σε ένα κουβά.

Το ΦΠΑ από την αύξηση του ρεύματος, των καυσίμων, των προϊόντων στα supermarket, το ΦΠΑ από τον τουρισμό, από την κινητή τηλεφωνία, από τις Πολυεθνικές και λέει ότι η αγορά πάει καλά, ας μοιράσουμε επιδόματα.

Οι μικρές επιχειρήσεις του μικρού λιανικού εμπορίου που δεν είχαν επαφή με τον τουρισμό είχαν μία συνεχόμενη μείωση -20% του τζίρου τους κάθε μήνα από τον Ιανουάριο έως τώρα.

Δεν ακούσαμε τίποτα για το Τραπεζικό σύστημα που είναι κλειστό για τις μικρές επιχειρήσεις που έχει καταλήξει να είναι εχθρός για τις ΜΜΕ αφού όλα περνάνε μέσα από αυτό.

Ότι κι αν έχει η πολιτεία αποφασίσει να δώσει μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι με τραπεζικά κριτήρια άρα οι μικρές επιχειρήσεις δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ.

Και το πιο σπουδαίο :

Δεν ακούσαμε τίποτα για το λάθος των οριζοντίων μέτρων των επιστρεπτέων προκαταβολών που δημιούργησε δύο ταχύτητες στην αγορά και μεγάλο αθέμητο ανταγωνισμό. Μία ταχύτητα που σαρώνει με κρατικό χρήμα πλέον και γίνεται γίγαντας αγοράζοντας ότι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά αφού τους χαριστήκανε τα μισά χρήματα και επί πλέον 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή την οποία και έκαναν.

Και τη δεύτερη ταχύτητα που αγωνίζεται να επιβιώσει και ρύθμισε την επιστροφή σε 96 δόσεις.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν από τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που πήγαν σε επιχειρήσεις που δεν είχαν ανάγκη. Τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων και επιστράφηκε το 35% του ποσού που έλαβε η κάθε επιχείρηση. Ποια άλλη επιχείρηση θα είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα ποσά που έλαβε εφάπαξ αν δεν ήταν μία επιχείρηση που δεν τα είχε ανάγκη.

Ο χειμώνας θα είναι μία αγχόνη που θα πέσει στα κεφάλια αυτών που δεν άκουσαν τίποτα για τη βοήθεια επιβίωσης τους.

ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

• Χρειάζεται μία άμεση ρύθμιση 120 δόσεων όμοια με αυτή του 2015 χωρίς περιορισμούς για όλα τα χρέη ασφαλιστικά και φορολογικά.Αυτό θα βοηθήσει αφού η δόση θα είναι μικρότερο, να πληρώνονται ταυτόχρονα τα παλαιά χρέη και τα τρέχοντα στην ώρα τους.Θα απεγκλωβιστούν και θα έχουν συνέχεια όλοι αυτοί στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (μπλοκάρισμα λογαριασμών και POS, διαταγές πληρωμής κλπ.).

• Χρειάζεται για κάθε επιχείρηση ένας ακατάσχετος λογαριασμός για να μπορεί να πληρώνει προμηθευτές, προσωπικό, ενοίκια, κλπ.

• Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ο τρόπος που ακολουθείται δε βοηθάει και οι λογαριασμοί παραμένουν τριπλάσιοι και πολλές φορές περισσότερο από τα ενοίκιο της επιχείρησης.

• Χρειάζεται να εξεταστεί μία νέα επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά μόνο για αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη και έλαβαν ψίχουλα και ρύθμισαν σε 96 δόσεις, δεν έχουν καταθέσεις στην τράπεζα και κέρδη.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ.

Ο χειμώνας θα είναι πραγματικά δύσκολος. Οι μικρές επιχειρήσεις θα καταγράψουν μείωση τζίρου -30% και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν μία αύξηση 30% των παγίων εξόδων τους. Δε θα αντέξουν.

Εφόσον δε ληφθούν ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αποφάσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουν προοπτικές βιωσιμότητας πολλές ΜΜΕ θα αναγκαστούν να διακόψουν βίαια τη λειτουργία τους έως το Μάρτιο.

Άλλες ΜΜΕ θα αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους μειώνοντας τα σημεία πωλήσεως τους, μειώνοντας το προσωπικό τους, θα αναζητήσουν φθηνότερη στέγη, κλπ.

Ιδιαίτερα θα θιγούν οι ΜΜΕ που δεν πουλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Η Ένδυση-Υπόδηση θα καταβαραθρωθεί και θα δούμε πάλι εικόνες του 2012 στους δρόμους με άδεια καταστήματα.

Εύχομαι να μετρηθούμε το Μάρτιο και να είμαστε στη θέση μας επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

(Ο Θάνος Τσαγγάρης είναι Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών)