Γιάννης Τριήρης: Ο «μπαμπούλας», τα κακά μαθηματικά και τα «δώρα των Δαναών»

Γιάννης Τριήρης: Ο «μπαμπούλας», τα κακά μαθηματικά και τα «δώρα των Δαναών»
Δευτέρα, 12/09/2022 - 07:20

Δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, τόσο στην κεντρική ομιλία του, όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθέως έθεσε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» παρουσιάζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «μπαμπούλα».

Ταυτόχρονα ενώ φρόντισε να «διανθίσει» τις «απειλές» προς τους ψηφοφόρους, βάζοντας στην εξίσωση της διακυβέρνησης της χώρας και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζοντας, αλαζονικά και χωρίς ίχνος πολιτικού ήθους «πολιτική τερατογέννεση» μια κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, την οποία θα στήριζαν τα προοδευτικά κόμματα της.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης κομπορρημονεί για την μόρφωση του ως τελειόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, προφανώς στα μαθηματικά δεν τα πηγαίνει πολύ καλά.

Και ενώ αρχικά έδειξε να γνωρίζει ότι «λόγω απλών μαθηματικών» θα οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές καθώς είναι αδύνατον να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στη συνέχεια τα … έκανε μούσκεμα.

Γιατί κάνοντας «άλμα λογικής» υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνήσει τη χώρα μια κυβέρνηση που δεν θα έχει στη σύνθεση της το πρώτο κόμμα στις εκλογές που κατά την άποψη του προφανώς θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Με δεδομένη την πολιτική του κουλτούρα δεν του περνάει καν η σκέψη ότι η ψήφος των πολιτών είναι αναλογική και ότι εάν ένα κόμμα έχει πάρει για παράδειγμα 37%, δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε λογικό να κυβερνά μόνο του ενώ το σύνολο των υπολοίπων είναι 65%.

Αν λοιπόν συνασπιστούν τα κόμματα του 65% ή μιας και μιλάμε για δημοκρατία και πλειοψηφία κόμματα με πάνω από 50,1% δεν είναι «τερατογέννεση» αλλά κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμοποίηση από την πλειοψηφία των πολιτών.

Δεν έχει όμως μόνο «μπαμπούλα» και «κακά μαθηματικά» το σχέδιο Μητσοτάκη για τις επόμενες εκλογές, αλλά και … Δαναούς που φέρνουν δώρα.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, που χωρίς καμία αμφιβολία μπορούν να επηρεάσουν ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, θα δοθούν στα «χαρτιά» από τον Ιανουάριο του 2023. Στην πραγματικότητα όμως στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι θα τους δουν τον Απρίλιο του 2023 γιατί νωρίτερα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίοι υπολογισμοί με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2022. Θέλει κάποιους μήνες για την οριστικοποίηση των στοιχείων.

Όταν λοιπόν δοθούν οι αυξήσεις -Απρίλιο κατά πάσα πιθανότητα- είναι το καλύτερο τάιμινγκ για εκλογές, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συνταξιούχων θα «φουσκώσουν» και από τα αναδρομικά των αυξήσεων των συντάξεων τους από τον Ιανουάριο, δημιουργώντας ένα πλασματικό και πρόσκαιρο κλίμα ευφορίας που μπορεί να ενισχύσει στην κάλπη την σημερινή κυβέρνηση.

Το τι θα συμβεί μετά κανείς δεν το γνωρίζει. Αλλά υπάρχει και το αρχαίο ρητό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί.