Γιάννης Τριήρης: Γιατί το ξανασκέφτεται ο Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές

Γιάννης Τριήρης: Γιατί το ξανασκέφτεται ο Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές
Πέμπτη, 07/07/2022 - 07:41

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, από το βήμα της Βουλής δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή στα τέλη της άνοιξης του 2023.

Ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες, όμως, είχε ανοίξει διάπλατα παράθυρο για πρόωρες εκλογές.

Γιατί λοιπόν τώρα ο πρωθυπουργός έκανε πίσω;

Κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες εξελίξεις, κάποια σημάδια, που αιτιολογούν την αναποφασιστικότητα του.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά και απ’ όσα ο ίδιος αφήνει να διαφανούν είναι από τους πολιτικούς που υπολογίζουν πολύ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Άλλωστε κάθε τόσο κάνει αναφορές στις δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν πρώτο και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρκεί, όμως, η πρωτιά και με διαφορά για να κάνει την κυβέρνηση που θέλει ο κ. Μητσοτάκης;

Χωρίς καμία δυσκολία η απάντηση είναι «όχι».

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Alco έδειξε τη ΝΔ ναι μεν πρώτη και με διαφορά 8,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με ποσοστό μόλις 30,2% και μάλιστα με πτώση σχεδόν μιας μονάδας από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου.

Με τέτοια ποσοστά η ΝΔ δεν βλέπει ούτε με το κιάλι την πολυπόθητη αυτοδυναμία, όχι στην πρώτη αλλά ούτε και στην δεύτερη ή ακόμη και αν χρειαστεί τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Με την απλή αναλογική που θα γίνουν οι πρώτες εκλογές με το ποσοστό αυτό εκλέγει κάτω από 100 βουλευτές, αλλά και με την ενισχυμένη αναλογική σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να εκλέξει πάνω από 151 βουλευτές η ΝΔ χρειάζεται ποσοστό πάνω από 37% ίσως και 38%.

Εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να το πετύχει, αν αναλογιστεί κανείς και μόνο την φθορά της εξουσίας που έχει κάθε κυβερνητικό κόμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έχει να αντιμετωπίσει και ένα μεγάλο αγκάθι. Αν θελήσει να συγκυβερνήσει θα πρέπει να το πράξει λογικά με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αφού ο ίδιος -όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται- δεν θέλει να μετακινηθεί πιο δεξιά προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ για συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ούτε λόγος να γίνεται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, φαίνεται να είναι πιο δύσκολος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν αυτός συμφώνησε να συγκυβερνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας πρωθυπουργός πρέπει να είναι τρίτο πρόσωπο και όχι ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας.

Και αυτό βέβαια δεν αρέσει διόλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει σπεύσει με την σειρά του να στείλει μήνυμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δηλαδή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και εδώ προφανώς ανακύπτει το μεγάλο δίλλημα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.

Να διακινδυνέψει ένα μεγάλο «παζάρι» με το ΠΑΣΟΚ για να ξαναγίνει πρωθυπουργός μετά από νέες τουλάχιστον διπλές εκλογές το φθινόπωρο ή να στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα της εξουσίας για σχεδόν 11 μήνες ακόμη, έστω και τα πράγμα στην χώρα είναι δύσκολα αν όχι τραγικά και τότε θα απειλείται με συντριβή;

Κοντός ψαλμός αλληλούια.