Orsted: Απώλειες στα κέρδη του 2ου τριμήνου λόγω της πανδημίας Covid-19

Orsted: Απώλειες στα κέρδη του 2ου τριμήνου λόγω της πανδημίας Covid-19
Τετάρτη, 12/08/2020 - 14:07

Απώλειες στα κέρδη της σημείωσε η Orsted για το δέυτερο τρίμηνο του έτους, οι οποίες οφείλονται εν μέρει στην πανδημία του κορωνοϊού. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια κορόνες Δανίας (Dkr) ή 400 εκατομμύρια ευρώ, μια μείωση 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η πτώση οφείλετε στο πλήγμα του δέχτηκε η δανέζικη κορόνα λόγω της πανδημίας, καθώς και στην επίδραση του κορωνοϊού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία οδήγησε σε πλήγμα 317 εκατομμυρίων Dkr στις εμπορικές δραστηριότητες.

Το χαμηλότερο EBITDA της Ostred για το δεύτερο τρίμηνο του έτους οδήγησε σε απώλεια 809 εκατομμυρίων Dkr, σε σύγκριση με το κέρδος 1,1 δισεκατομμυρίων Dkr που είχε σημειώσει το 2019.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ostred, Henrik Poulsen, δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε δει αρνητικές επιπτώσεις λόγω του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αρνητικός αντίκτυπος στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ήταν περίπου 150 Dkr. Ένας περιορισμένος αντίκτυπος που δεν αλλάζει τις προσδοκίες μας για ολόκληρο το έτος».

Όσον αφορά τις κατασκευές, ο Poulsen πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης ιδίως για το έργο Hornsea 2, καθώς και για έναν υποσταθμό για το αιολικό έργο που υλοποιείται στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, οποιαδήποτε καθυστέρηση αναμένεται να έχει «περιορισμένο συνολικό αντίκτυπο στα οικονομικά του έργου».

Επισήμανε επίσης ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,8 διεκατομμύρια Dkr, μια αύξηση 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αναφέρεται ότι τα κέρδη από τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αγγίζοντας τα 8,2 δισεκατομμύρια Dkr, λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα Hornsea 1, Lockett και Sage Draw, σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες ανέμου.