Αύξηση στην εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ

Αύξηση στην εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ
Παρασκευή, 10/04/2020 - 16:34

Οι μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζονται ως μια πιθανή λύση για τη διεύρυνση χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως της ηλιακής και της αιολικής. Το σύστημα των μπαταριών έχει την ικανότητα να απορροφά γρήγορα την ηλεκτρική ενέργεια, να τη συγκρατεί και να την ανακυκλώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που δείχνει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για διάφορες εφαρμογές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στο e-mobility. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ενισχύσουν τις ανάγκες των δικτύων για τροφοδοσία σε ηλεκτρική ενέργεια, ενισχύοντας έτσι και την ανάγκη για παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο συνδυασμός των πάρκων παραγωγής ΑΠΕ με τη χρήση των μπαταριών αποθήκευσης θα συμβάλλει στην παροχή αξιόπιστης και φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας στα μεμονωμένα δίκτυα ηλεκτρισμού αλλά και σε περιοχές που είναι εκτός δικτύων. Τις περισσότερες φορές, τα συγκεκριμένα δίκτυα ηλεκτρισμού βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από καύσιμο diesel, κάτι που μπορεί να αλλάξει ραγδαία με την ενίσχυση της χρήσης μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος, οι συγκεκριμένες μπαταρίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στις Η.Π.Α στην Αυστραλία, στην η Ιαπωνία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση του IRENA αναφέρει επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η τα αποθέματα ανανεώσιμης ενέργειας στις αναδυόμενες ενεργειακές αγορές αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 40% ετησίως έως το 2025, γεγονός που θα ενδυναμώσει και τη διεύρυνση της χρήσης των μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.