ΡΑΑΕΥ: Αιτήσεις συμμετοχής για υποβολή προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

ΡΑΑΕΥ: Αιτήσεις συμμετοχής για υποβολή προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Πέμπτη, 04/01/2024 - 14:44

Ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων σχετικά με την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε χώρες εντός του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, υπό την προϋπόθεση ενεργού διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας με αυτές, προς ένταξη σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης (άρθρο 7 του Ν. 4414/2016)

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν Αίτηση Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στηνΠροκήρυξη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. 3/2023για τη «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ, ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (ΑΡΘΡΟ 7 ΤΟΥ Ν. 4414/2016)».

Η διαδικασία προκειμένου να υποβληθεί Αίτηση Συμμετοχής είναι η ακόλουθη:

1. Απαιτείται η εγγραφή Ενδιαφερόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου (αν έχει εγγραφεί ήδη, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή).

2. Η εγγραφή περιλαμβάνει και τον ορισμό ενός φυσικού προσώπου ως Διαχειριστή. Ο «Διαχειριστής» αποτελεί ρόλο του συστήματος και δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον νόμιμο εκπρόσωπο / διαχειριστή ενός νομικού προσώπου. Ειδικότερα, ως Διαχειριστής ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει ως αρμοδιότητα τον ορισμό ως Εκπροσώπων / Αντικλήτων ενός ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αρμοδιότητα να υποβάλουν Αίτηση για λογαριασμό του Ενδιαφερομένου. Επισημαίνεται ότι, αν έχει οριστεί ήδη κάποιο φυσικό πρόσωπο ως Διαχειριστής, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή.

3. Οι Εκπρόσωποι / Αντίκλητοι που ορίζονται από τον Διαχειριστή αποτελούν ομοίως ρόλο του συστήματος. Συγκεκριμένα, οι Εκπρόσωποι/Αντίκλητοι είναι οι χρήστες του συστήματος που υποβάλλουν την Αίτηση Συμμετοχής εκ μέρους του Ενδιαφερομένου. Ομοίως, αν έχει οριστεί ήδη κάποιο φυσικό πρόσωπο ως Εκπρόσωπος/Αντίκλητος, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή. Στην περίπτωση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα να οριστούν νέοι Αντίκλητοι που θα υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής.

4. Στη συνέχεια, γίνεται η υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής από τον Εκπρόσωπο/Αντίκλητο.

Παρακαλούνται οι Ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν τα ανωτέρω σημεία (1) έως και (3) εγκαίρως, δηλαδή πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής, προκειμένου να υπάρξει χρόνος αντιμετώπισης ενδεχόμενων ζητημάτων με την εγγραφή τους.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι η ολοκλήρωση της πληρωμής του Τέλους Συμμετοχής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής.