Τι αλλάζει στις προθεσμίες για σταθμούς ΑΠΕ στις περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες

Τι αλλάζει στις προθεσμίες για σταθμούς ΑΠΕ στις περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες
Πέμπτη, 16/11/2023 - 06:33

Αλλαγές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Δεν έχει περάσει αρκετό διάστημα από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel με φορείς της αγοράς να ζητούν τροποποίηση των προθεσμιών για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και την κακοκαιρία «Elias».

Με αφορμή τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο προβλέπει παράταση προθεσμιών για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές που επλήγησαν ο ελληνικός σύνδεσμος μικρών υδροηλεκτρικών έργων προτείνει να προβλεφθεί η χρονική παράταση της Σύμβασης Πώλησης ή της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης για χρονικό διάστημα ίσο με το διπλάσιο του χρόνου αποκατάστασης των ζημιών με μέγιστο τα 3 έτη. Το παραπάνω χρονικό διάστημα μπορεί να βεβαιώνεται εύκολα από τον ΔΑΠΕΕΠ ή τον ΑΔΜΗΕ με βάση τις μετρήσεις παραγωγής που λαμβάνουν από το έργο. Επίσης προτείνει να εξαιρεθούν από την διαδικασία απομείωσης των λειτουργικών τους εσόδων ΜΥΗΕ σε λειτουργία με ΣΕΔΠ ή ΣΕΣΤ που έχουν λάβει επενδυτική ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο στα οποία γίνεται απομείωση της λειτουργικής ενίσχυσης από τον ΔΑΠΕΕΠ, για την εναπομένουσα διάρκεια παροχής της Λειτουργικής Ενίσχυσης ή τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 3 ετών από την έλευση της κακοκαιρίας Daniel (τουλάχιστον σε πολυμετοχικές εταιρείες δημοτών).

Τελικά σύμφωνα με το άρθρο 61 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που εγκαθίστανται σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» και της κακοκαιρίας «Elias»: α) οι Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και οι Άδειες Εγκατάστασης οι οποίες ήταν σε ισχύ κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών που έχουν επιλεγεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), παρατείνονται αυτοδικαίως κατά τρεις μήνες. Το ως άνω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί για χρονικό διάστημα επιπλέον έξι μηνών, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου, το οποίο υποβάλλεται προς τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύοςτου παρόντος. Για υδροηλεκτρικούς σταθμούς που εγκαθίστανται αποκλειστικά σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» αν απαιτείται τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, οι προθεσμίες της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και των παρ. 1 και 8 του άρθρου 31 52 του ν. 4951/2022, θεωρείται ότι εκκινούν εκ νέου από την κατάθεση αιτήματος τροποποίησης της Βεβαίωσης και της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, αντίστοιχα. Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει αίτημα τροποποίησης της Βεβαίωσης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης

Όπως έχουμε αναφέρει μεγάλες είναι οι ζημιές και στα αγροτικά φωτοβολταϊκά με τους παραγωγούς να ζητούν γρήγορες διεργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για να βγουν όροι σύνδεσης. Από κει και πέρα μένει να φανεί τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με το ύψος των αποζημιώσεων σε αυτό το στάδιο εξαρτάται από την παλαιότητα των συστημάτων. Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών ζητά νέα αναστολή πληρωμή δόσεων δανείων για τουλάχιστον άλλον ένα τρίμηνο, καθώς περίπου το 20% των πληγέντων δεν αναμένεται να ξαναμπεί στην παραγωγή, πριν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.