Ισχυρό γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ισχυρό γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ στην Ελλάδα
Σάββατο, 11/11/2023 - 07:10

Αναγκαίο το «ξεκαθάρισμα» της Ελληνικής αγοράς, ώστε να παραμείνουν μόνον οι εταιρείες που πραγματικά είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα παρεχόμενα κίνητρα…λένε Γάλλοι επενδυτές.

Μεγάλη ανάπτυξη στα παράκτια αιολικά αλλά και στη στεριά αναμένεται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας ενώ διαπιστώνεται και ραγδαία αύξηση των λεγόμενων επενδύσεων κλίμακας φωτοβολταϊκών που ξεπερνούν ακόμη και τα 100 MW. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αφού αυξάνεται η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ο εξηλεκτρισμός μεταφορών, κτιρίων και θέρμανσης.

Αυτά επισημάνθηκαν στο επενδυτικό σεμινάριο με θέμα «ΑΠΕ – Πυλώνας ανάπτυξης και επενδύσεων. Προοπτικές ελληνο-γαλλικής συνεργασίας» που διοργάνωσε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων, σε συνεργασία με την Enterprise Greece και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γαλλία.

Ειδική αναφορά έγινε και στο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης μπαταριών και αντλησιοταμίευσης, όπου σημειώθηκε ότι, επί του παρόντος, υφίσταται πρόγραμμα υποστήριξης μπαταριών 1GW, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 200 εκ. ευρώ, όπως και στα έργα στρατηγικών επενδύσεων τα οποία - υπό προϋποθέσεις - όπως αναφέρθηκε, μπορούν να αξιολογηθούν ταχύτερα από το Enterprise Greece και έτσι να έχουν μία πιο γρήγορη εξέταση αδειοδότησης και υποστήριξής τους. όπως τονίστηκε, η Enterprise Greece, επί του παρόντος, έχει εγκρίνει 17 σχετικά έργα στον κλάδο της ενέργειας συνολικού δυναμικού 5,8 GW και συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ.

Πάντως είναι σημαντικό ότι εκπρόσωποι Γαλλικών επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρατήρησαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Τέλος, όλοι σχολίασαν την ανάγκη να γίνει «ξεκαθάρισμα», όπως το χαρακτήρισαν, της αγοράς, δηλαδή να παραμείνουν μόνον οι εταιρείες που πραγματικά είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα παρεχόμενα κίνητρα.

Διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ

Αναλυτικότερα, στόχος του σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζει η Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, και δη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τα επενδυτικά κίνητρα και δυνατότητες που η χώρα προσφέρει.

Στο σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν 54 εκπρόσωποι εταιρειών από το χώρο της ενέργειας και των ΑΠΕ, θεσμικών φορέων και τραπεζών, χαιρετισμό απηύθυναν από ελληνικής πλευράς, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία, Δημήτρης Ζεβελάκης, και από γαλλικής πλευράς, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Ένωσης Γαλλικών Βιομηχανιών, MEDEF International, και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της L’ Oréal, Jean Paul Agon.

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση, ο πρέσβης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην ελληνική οικονομία και σημείωσε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως λόγω και της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα, δεδομένης της γεωστρατηγικής θέσης της, επιδιώκει να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και να αναδειχθεί σε πράσινο ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρέσβης επεσήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα κατ’ εξοχήν γόνιμο έδαφος ελληνογαλλικής συνεργασίας και τόνισε ότι η χώρα μας επιθυμεί την εμβάθυνση των εξαιρετικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων που διαχρονικά διατηρεί με τη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, μια χώρα που –όπως εξήγησε- διαθέτει πολιτική σταθερότητα, οικονομική αξιοπιστία, επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, καθώς και ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Jean Paul Agon έδωσε έμφαση στη σύσφιξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες μοιράζονται ένα κοινό, ευρωπαϊκό όραμα για το μέλλον, και τόνισε εκ νέου την αμοιβαία επιθυμία για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, άμυνας, τουρισμού και φυσικά της πράσινης ενέργειας, των ΑΠΕ και της απανθρακοποίησης. Όπως παρατήρησε ο κ. Agon το εν θέματι σεμινάριο εντάσσεται πλήρως σε αυτή τη φιλοδοξία να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ. Τέλος, ανακοίνωσε ότι εντός του 2024 ο MEDEF International σχεδιάζει, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), να πραγματοποιήσει επιχειρηματική αποστολή στη χώρα μας.

Από τους ομιλητές έγινε εκτενής αναφορά στις προοπτικές της ελληνογαλλικής συνεργασίας υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση και οι Περιφέρειες της Ελλάδας διαθέτουν σημαντικούς πόρους για την προώθηση μεγάλου αριθμού έργων και προγραμμάτων τα οποία, εφόσον υλοποιηθούν, θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, την εικόνα της, αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Στη συνέχεια, τονίστηκε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και άλλες συναφείς δραστηριότητες, καθώς και άλλες μικρότερες, δυναμικές και καινοτόμες εταιρείες έχουν θέσει την πράσινη ανάπτυξη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι απαραίτητη η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων υπογραμμίζοντας ότι γαλλικές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα έχουν αποκτήσει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και διαθέτουν εξειδικευμένες δυνατότητες για να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα.

Αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών κινήτρων που η Ελλάδα προσφέρει στον τομέα των ΑΠΕ έκανε ο διευθυντής της Enterprise Greece, αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων σε ενέργεια, περιβάλλον και υπηρεσίες, Ν. Στάμου. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα το 2022 παρουσίασε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη- περίπου 6%, ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κατέγραψαν μία αξιοσημείωτη δυναμική, σημειώνοντας ότι το 2022 κατεγράφη ρεκόρ επενδύσεων.

Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, οι οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαδοχικά την Ελλάδα, εξέλιξη που ευνοεί συνθήκες δημιουργίας οικονομικής σταθερότητας, αλλά και ευκολότερης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Στάμου, η Ελλάδα ήδη από το 2015 βρίσκεται σε μία σταθερή τροχιά αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Μάλιστα, το 2021 και έκτοτε, η ανάπτυξη αυτή αποκτά μία ιδιαίτερη δυναμική.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, προκειμένου η Ελλάδα να φθάσει στο σημερινό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής προόδου, χρειάστηκαν να πραγματοποιηθούν πλήθος μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση του φόρου εταιρικών κερδών -ο συγκεκριμένος φόρος μειώθηκε στο 22%-, παράλληλα ο φόρος των μερισμάτων μειώθηκε από το 10% στο 5%, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν επίσης δραστικά, γεγονός που ανακούφισε σημαντικά τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση του e-government και των διαδικτυακών υπηρεσιών, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Με την υιοθέτηση όλων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα κατέστη ένας κορυφαίος επενδυτικός προορισμός, μάλιστα η Ernst & Young συμπεριλαμβάνει σταθερά την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, αλλά και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Ernst & Young, το 40% των ξένων επενδυτών έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν ή ακόμη και να συνεχίσουν τα επενδυτικά τους πλάνα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 2022, διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 57% σε επενδυτικά έργα που αφορούν τους κλάδους της βιοτεχνολoγίας, logistics, έρευνας και ανάπτυξης.

Ως αξιοσημείωτα παραδείγματα μεγάλων διεθνών εταιρειών-κολοσσών που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως επενδυτικό τους προορισμό ο κ. Στάμου ανέφερε την Pfizer, την Cisco, την Amazon, και την Google.

Μιλώντας για την ενέργεια, ο κ. Στάμου σημείωσε ότι το ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει. Ο λιγνίτης καταγράφει σημαντική υποχώρηση, οι ΑΠΕ αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το “ μεταβατικό καύσιμο” που είναι το φυσικό αέριο. Ειδικότερα στις ΑΠΕ, το 2022 η δυναμικότητα αυτών αυξήθηκε κατά 18,5%, αγγίζοντας τα 10,3 GW σε σχέση με το 2021.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών αντιστοίχως, αυξήθηκε επίσης κατά 35,2% σε σχέση με το 2021. Επιπροσθέτως, το επόμενο διάστημα περιμένουμε μεγάλη ανάπτυξη αιολικών στη στεριά αλλά και των υπεράκτιων. Τέλος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των λεγόμενων επενδύσεων κλίμακας φωτοβολταϊκών που ξεπερνούν ακόμη και τα 100 MW.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα τα προσεχή χρόνια, αφού αναμένεται περισσότερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εξηλεκτρισμός μεταφορών, κτιρίων και θέρμανσης.

Ειδική αναφορά έκανε στο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης μπαταριών και αντλησιοταμίευσης, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος υφίσταται πρόγραμμα υποστήριξης μπαταριών 1GW, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 200 εκ. ευρώ, όπως και στα έργα στρατηγικών επενδύσεων τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αξιολογηθούν ταχύτερα από το Enterprise Greece και έτσι να έχουν μία πιο γρήγορη εξέταση αδειοδότησης και υποστήριξής τους. Ως εκ τούτου, το Enterprise Greece επί του παρόντος έχει εγκρίνει 17 σχετικά έργα στον κλάδο της ενέργειας συνολικού δυναμικού 5,8 GW και συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ως παραδείγματα επενδύσεων ξένων εταιρειών σε ΑΠΕ στην Ελλάδα ο κ. Στάμου ανέφερε το σχέδιο της EDF με 4 GW, της VW group στην Αστυπάλαια, της Copenhagen Infrastructure Partners σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιλιναίου, ή των ΕΛΠΕ με την RWE.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Enterprise Greece αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κρίση της Ουκρανίας βοήθησε στο να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα, με τη χώρα να μετατρέπεται σταδιακά από καταναλωτής ενέργειας σε στρατηγικός ενεργειακός κόμβος, γεγονός που επιτάχυνε τις εξαγορές, και τις σχετικές κοινοπραξίες, δίδοντας μία νέα δυναμική στην ανάπτυξη των έργων.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κυρία Κ. Μάναλη αφού αναφέρθηκε στην παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων Α.Π.Ε. στην Ελλάδα (EDF, Qair Group, Akuo Energies, RN, Total Energies, Valorem) έκανε μνεία στο δίκτυο των γαλλικών επιμελητηρίων σε 94 χώρες ανά την υφήλιο, καθώς και στην συγκεκριμένη αποστολή αυτών. Eιδικότερα, επικέντρωσε την ομιλία της στο ρόλο του Ελληνογαλλικού επιμελητηρίου με έδρα την Αθήνα, τονίζοντας ότι συνδράμει στην προώθηση των γαλλικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά και αντιστρόφως, στην προώθηση των ελληνικών εταιρειών στην Γαλλία. Επιπλέον, στις αρμοδιότητές του είναι η δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων. Κλείνοντας, συμπλήρωσε ότι το επιμελητήριο διαθέτει 380 εταιρείες -μέλη, όπως επίσης και σχετικές Επιτροπές Εργασίας (ναυτιλίας, ενέργειας κ.α.)

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Επενδύσεις σε ΑΠΕ: η εμπειρία γαλλικών επιχειρήσεων», έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι των γαλλικών εταιρειών AKUO Energy, Valorem, Voltalia, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι παρουσίασαν την εμπειρία τους στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών επεσήμαναν τις προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος στη χώρα μας, καθώς και την συντελεσθείσα πρόοδο στο πεδίο της οικονομίας.

Ωστόσο, παρατήρησαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ όλοι αναφέρθηκαν στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες να συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Τέλος, όλοι σχολίασαν την ανάγκη να γίνει «ξεκαθάρισμα», όπως το χαρακτήρισαν, της αγοράς, δηλαδή να παραμείνουν μόνον οι εταιρείες που πραγματικά είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα παρεχόμενα κίνητρα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα: Ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας», οι εκπρόσωποι των δυναμικών ελληνικών εταιρειών, Eunice Group και FARIA Ανανεώσιμες Α.Ε. παρουσίασαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και υπογράμμισαν το παράθυρο ευκαιρίας που διανοίγεται για συνεργασία με ομόλογες γαλλικές εταιρείες στον τομέα των ΑΠΕ.

Τέλος, παρέμβαση πραγματοποίησε και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γαλλίας (SER), υπεύθυνος για τη Διεθνή Ανάπτυξη, Cyril Carabot, ο οποίος συνόψισε τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για επιχειρηματική δραστηριοποίηση και ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ.

Συνοψίζοντας ο κ. Carabot υπογράμμισε ότι το σεμινάριο έθεσε τις βάσεις για διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ.