Το πρώτο της φωτοβολταϊκό ολοκλήρωσε η Ενεργειακή Κοινότητα της Καρδίτσας

Το πρώτο της φωτοβολταϊκό ολοκλήρωσε η Ενεργειακή Κοινότητα της Καρδίτσας
Δευτέρα, 16/10/2023 - 06:47

Η Ενεργειακή Κοινότητα της Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) αριθμεί πάνω από 400 μέλη, προωθώντας βιώσιμες λύσεις θέρμανσης.

Την πρώτη της εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με σκοπό την ιδιοκατανάλωση ολοκλήρωσε η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της πως ένα νοικοκυριό δε θα πληρώνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει για τα επόμενα 25 έτη.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του FREE SOLAR, που από κοινού με την Genervest και την Greenpeace Greece, στην πόλη της Καρδίτσας, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της στο LinkedIn αναφέρει πως το επόμενο διάστημα ακολουθούν και άλλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η Ενεργειακή Κοινότητα της Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) αριθμεί πάνω από 400 μέλη, προωθώντας βιώσιμες λύσεις θέρμανσης. Αξιοποιώντας τις πλούσιες πηγές βιομάζας από τη γεωργία, το δασικό τομέα και τις βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου. Διαχειρίζεται μια μικρή μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων και ακολουθεί συνεργασίες με τις τοπικές αρχές με σκοπό να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα βιομάζας με τη χρήση δημοτικών υπολειμμάτων.

Πριν τρία χρόνια η ενεργειακή κοινότητα κατασκεύασε τη μονάδα επεξεργασίας υπολειμμάτων βιομάζας, στην οποία απασχολούνται πέντε εργαζόμενοι. Η μονάδα παράγει 1.200 τόνους pellet. Παράλληλα, έχει έρθει σε επαφές με καφετέριες της Καρδίτσας, ώστε αυτές να εναποθέτουν σε έναν κάδο που είναι τοποθετημένος στο κέντρο της πόλης τα υπολείμματα του καφέ. Με το προϊόν επεξεργασίας του καφέ παράγεται το καφέ-pellet το οποίο χρησιμοποιείται για τον λέβητα pellet δημοτικού νηπιαγωγείου. Στόχος της ενεργειακής κοινότητας να υπάρχουν κάδοι απόρριψης υπολειμμάτων καφέ και σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε σταδιακά ο δήμος να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα και σε άλλα κτίρια. Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας εμπορεύεται το παραγόμενο προϊόν, ενώ όποιος είναι μέλος της έχει έκπτωση.