Θεσσαλία: Πόσα φωτοβολταϊκά έχουν δηλωθεί με ζημιές από την κακοκαιρία

Θεσσαλία: Πόσα φωτοβολταϊκά έχουν δηλωθεί με ζημιές από την κακοκαιρία
Παρασκευή, 22/09/2023 - 06:51

Τα στοιχεία για τις ζημιές που έχουν δηλωθεί, προήλθαν από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως εκπροσωπούν το 97,6% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας.

Τριακόσια εβδομήντα έξι είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν δηλωθεί, μέχρι σήμερα, με ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, μεταξύ 6.011 δηλωμένων ζημιών, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, από τις 6.011 ζημιές που έχουν δηλωθεί, μέχρι σήμερα, οι 4.307 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις, 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι υπόλοιπες 1.699 αφορούσαν ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος των ζημιών σύμφωνα με την εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για να στηριχθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές θα απαιτηθούν 5 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν).

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τις ζημιές που έχουν δηλωθεί, προήλθαν από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως εκπροσωπούν το 97,6% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας.

Πάντως, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δηλώνει ότι προχωράει με γρήγορες διαδικασίες, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος, για την αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει το πλήθος των ζημιών, τα ποσά των αποζημιώσεων και τα ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και γεωγραφική κατανομή τους και τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν με την ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες από τις ασφαλιστικές και οι μηχανισμοί αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει ήδη.

Στο μεταξύ, όπως σχολιάζει στο iEnergeia η ασφαλιστική αγορά, η ΕΑΕΕ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση για την υποχρεωτική ασφάλιση των φυσικών καταστροφών μετά και τις σχετικές δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Ερρίκος Μοάτσος, μέλος Δ.Σ. και πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος «μία ανασφάλιστη κοινωνία ανακάμπτει πολύ πιο αργά από ένα καταστροφικό συμβάν σε σχέση με μία ασφαλισμένη κοινωνία η οποία θα αποζημιωθεί γρήγορα από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι αποδεδειγμένο από τη διεθνή εμπειρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ