Το στοίχημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Το στοίχημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Παρασκευή, 22/09/2023 - 06:47

Η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Ενέργειας επισημαίνει πως αποτελεί στοίχημα η επίτευξη των εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Μάλιστα όταν ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώσει τα έργα στην Πελοπόννησο θα ξεκλειδώσει ένα νέο πεδίο ανάπτυξης των ΑΠΕ. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά. Σε σχέση με την Κρήτη, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, πριν δύο χρόνια, σειρά έχει η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023. Μέχρι το 2030 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα όμως και με το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα το έργο διασύνδεσης των νησιών περιλαμβάνει και την εφαρμογή του εγκεκριμένου σχήματος για Υβριδικούς Σταθμούς (ΥΒΣ) έως το 2026 (SA58482) το οποίο στοχεύει στην ένταξη 240 MW μέσω τριών μέτρων:

«Το πρώτο μέτρο αφορά στην ανάπτυξη ΥΒΣ στα εξής Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.): Μεγίστη, Αντικύθηρα, Γαύδος, Ερεικούσσα και Οθωνοί. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ανάπτυξη ΥΒΣ στην Κρήτη, συνολικής εγγυημένης ισχύος έως 120 MW, συντιθέμενης από ΥΒΣ που αποτελούνται από συστήματα αντλησιοταμίευσης με αιολικούς σταθμούς εγγυημένης ισχύος έως και 50 MW, από συσσωρευτές με αιολικούς σταθμούς εγγυημένης ισχύος έως και 50 MW και από συσσωρευτές με φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγγυημένης ισχύος έως και 50 MW. Το τρίτο μέτρο αφορά στην ανάπτυξη ΥΒΣ στα Μ.Δ.Ν. που δεν εντάσσονται στα μέτρα 1 και 2».

Όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεσε το ΙΕΝΕ «Η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα μέσω της λειτουργίας του EuraAsia Interconnector, με 1.0 GW σε πρώτη φάση ηλεκτρική σύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ, 2025/2026), 3 GW με την Αίγυπτο (2026) και ίσως 3.0 GW με την Κροατία (2027/2028). Αν και καθαρά εισαγωγική η Ελλάδα στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, υπάρχουν πλέον οι απαραίτητες υποδομές, ενώ δημιουργούνται και νέες, που θα επιτρέψουν πολύ μεγαλύτερες εξαγωγές ηλεκτρισμού προς τις γύρω χώρες μόλις μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις εγχώριες ενεργειακές μας πηγές, από φυσικό αέριο και ΑΠΕ».

Πάντως στόχος του υπουργείου είναι να εστιάσει στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού χώρου την επόμενη τετραετία και να δοθεί ώθηση στην αποθήκευση αφού όμως πρώτα επιλυθούν ζητήματα σε ρυθμιστικό επίπεδο και δοθούν κίνητρα.