Νέο «πράσινο» PPA για τον όμιλο Βιοχάλκο

Νέο «πράσινο» PPA για τον όμιλο Βιοχάλκο
Τρίτη, 12/09/2023 - 06:29

Στη σύναψη νέου μακροχρόνιας συμφωνίας για την αγορά πράσινης ενέργειας (PPA), προχώρησε η Βιοχάλκο.

Ο βιομηχανικός όμιλος, που άνοιξε την αγορά των PPAs με τη σύναψη συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την αγορά ενέργειας δεκαετούς διάρκειας προχώρησε σε νέα συμφωνία.

Αυτή τη φορά η συμφωνία αφορά αιολικό πάρκο και με το συμβόλαιο δεκαετούς διάρκειας να είναι απολύτως «πράσινο». Η αιολική εγκατάσταση άρχισε να λειτουργεί εντός του Ιουλίου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να τροφοδοτεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου Βιοχάλκο.

Το δεκαετές διμερές συμβόλαιο είναι το πρώτο απολύτως «πράσινο» PPA που υπογράφει η Βιοχάλκο και αφορά στην προμήθεια για δέκα χρόνια του συνόλου της ενέργειας που θα παράγεται από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο ισχύος 35 MW.

Παράλληλα η εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους εγχώριους καταναλωτές ενέργειας, στο πλαίσιο της στροφής της προς την πράσινη ενέργεια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή δυο ακόμη «πράσινων» PPAs και αυτά με αιολικά πάρκα αντιστοίχου μεγέθους.

Ο όμιλος Βιοχάλκο ήταν ο πρώτος που υπέγραψε διμερές συμβόλαιο προμήθειας με τη ΔΕΗ Παραγωγή. Το συμβόλαιο έχει δεκαετή διάρκεια και για τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπει συμβατικό μείγμα καυσίμου, φυσικό αέριο. Από το 2025 ωστόσο το συμβόλαιο γίνεται 100% πράσινο με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά προέλευσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, όπως και στο πρόσφατο PPA της Βιοχάλκο το ρόλο του προμηθευτή αναλαμβάνει η εταιρία ΗΡΩΝ. Άλλωστε όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το μερίδιο αγοράς του Ήρωνα στην Υψηλή Τάση προσεγγίζει πλέον το 12% ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά και τις νέες συμφωνίες της Βιοχάλκο.

Πάντως η αγορά των μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών με παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αρχίζει να ωριμάζει και στην ελληνική αγορά. Μετά τη Βιοχάλκο αλλά και τον Τιτάν που πρόσφατα προχώρησε σε αντίστοιχη με της Βιοχάλκο συμφωνία με τη ΔΕΗ για την αγορά πράσινης ενέργειας και άλλοι ενεργοβόροι καταναλωτές αναζητούν λύσεις τέτοιου τύπου «θωρακίζοντας» το ενεργειακό τους κόστος από τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές εν μέσω ενεργειακής αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα που οι ενεργοβόροι καταναλωτές αναζητούν λύσεις το σχήμα στήριξης των ελληνικών πράσινων PPAs, γνωστό ως GreenPoolπου έχει υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες παραμένει στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θέτει ερωτήματα στην ελληνική πλευρά και αναμένει απαντήσεις, με αποτέλεσμα η όλη υπόθεση να είναι βαλτωμένη στην αλληλογραφία.