Fulgor: Προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις project 76,5 εκατ. ευρώ

Fulgor: Προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις project 76,5 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 15/07/2025 - 07:59

Άλλη μια ενεργειακή επένδυση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλίσει κίνητρα φοροαπαλλαγής αλλά και ταχεία αδειοδότηση. Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Fulgor, θυγατρικής των Ελληνικών Καλωδίων του ομίλου Βιοχάλκο στο Σουσάκι Κορινθίας

Η σχετική απόφαση προβλέπεται να ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου.

Η επένδυση της Fulgor που βρίσκεται ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, έχει προϋπολογισμό 76,49 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 65 νέες θέσεις εργασίας. Αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της εταιρίας στο Σουσάκι Κορινθίας για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υπερυψηλής τάσης.

Η επένδυση πραγματοποιείται εντός δύο όμορων αγροτεμαχίων κατόπιν συνένωσής τους και συγκεκριμένα: α) σε αγροτεμάχιο με εμβαδόν 192.261,65 τ.μ. όπου βρίσκονται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας και β) σε αγροτεμάχιο με εμβαδόν 29.516,00 τ.μ..Μέσω της επένδυσης η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα αυξηθεί κατά 200 χλμ./έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Καλώδια στα οποία ανήκει η Fulgor έχουν ισχυρή διεθνή παρουσία σε έργα υποβρυχίων καλωδίων, ενώ μέσω της επένδυσης η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει την υλοποίηση ακόμη μεγαλύτερων έργων. Το αίτημα της εταιρείας για υπαγωγή στις στρατηγικές επενδύσεις αφορά τη λήψη των κινήτρων της ταχείας αδειοδότησης και της φοροαπαλλαγής.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής θα εξεταστούν και αναμένεται να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές, τρεις ακόμη επενδύσεις εκ των οποίων οι δυο αφορούν τουριστικές εγκαταστάσεις ενώ η τρίτη πέραν της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρίας προβλέπει και την επέκταση υφιστάμενης μονάδας βιοαερίου.

Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο που θα εξεταστεί από τη διυπουργική επιτροπή είναι της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι» έχει προϋπολογισμό προϋπολογισμού 52,2 εκατ. ευρώ και προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων παραγωγής γιαουρτιού και παγωτού μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της μεταποιητικής διαδικασίας. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας βιοαερίου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις της η «Κρι Κρι». Το έργο χρηματοδοτείται κατά 37% μέσω τραπεζικού δανεισμού και κατά 63% από ίδια κεφάλαια, ενώ τα κίνητρα που έχουν ζητηθεί είναι η φοροαπαλλαγή και η ταχεία αδειοδότηση.

Οι δυο άλλες επενδύσεις που θα συζητηθούν και αναμένεται να εγκριθούν σήμερα είναι τουριστικές και συγκεκριμένα αφορούν:

  • Την κατασκευή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης υπό τον τίτλο «PHAEA – South Crete της εταιρείας Myrina Village Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε., στη θέση «Σκούρος», στη νότια ακτή του Δήμου Βιάννου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για επένδυση προϋπολογισμού 121,11 εκατ. ευρώ.
  • Την Κατασκευή ενεργειακά αυτόνομης τουριστικής ανάπτυξης 5 αστέρων με την ονομασία Diaporos Green Retreat στη θέση «Κοράκια» της νησίδας Διάπορος στη Χαλκιδική. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 41,7 εκατ. ευρώ και η επενδυση υλοποιείται από την εταιρία «ΣΤΑΝΤΑ Μονοπρόσωπη Α.Ε. Διαχείρισης Ακινήτων», συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη.

Σημειώνεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε μόλις τον περασμένο μήνα τη μεγάλη επένδυση tου Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας. Συγκεκριμένα ο Όμιλος δρομολογεί την κατασκευή μονάδας δέσμευσης CO₂ μεγάλης κλίμακας, η οποία μάλιστα έχει ενταχθεί στο ευρύτερο σχέδιο iFESTOS. Το έργο προϋπολογισμού 583,79 εκατ. ευρώ εντάσσεται στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 1» και στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της τσιμεντοβιομηχανίας και την παραγωγή τσιμέντου και την προσφορά καινοτόμων, πράσινων δομικών υλικών. Το εργοστάσιο Καμαρίου θα εξοπλιστεί με τεχνολογίες αιχμής για τη δέσμευση άνθρακα. Ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η λειτουργία αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αποφυγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άνω των 1,9 εκατομμυρίων τόνων CO2, καθιστώντας το Καμάρι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.