Κ. Σίμσον: Αναγκαία τα έργα στο δίκτυο για την επίτευξη των στόχων για πράσινη ενέργεια

Κ. Σίμσον: Αναγκαία τα έργα στο δίκτυο για την επίτευξη των στόχων για πράσινη ενέργεια
Σάββατο, 09/09/2023 - 07:47

Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύει 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2040 σε διασυνοριακές υποδομές.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε το φόρουμ «Future of our Grids» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E), στις Βρυξέλλες. Το τελευταίο(2022) 10ετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύου του ENTSO-E δείχνει πώς η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύει 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2040 σε διασυνοριακές υποδομές.

Μιλώντας στο φόρουμ η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν ανέφερε πως "χωρίς ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για το σκοπό μας, δεν θα επιτύχουμε τον στόχο του REPowerEU να αντικαταστήσουμε τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ούτε θα επιτύχουμε τους καθαρούς μηδενικούς στόχους μας". Έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και των χωρών της Ευρώπης. Την περασμένη βδομάδα και η Eurelectric ανέφερε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην επέκταση του δικτύου για την επίτευξη των στόχων Fit or 55 και REPowerEU. Σύμφωνα με την κ.Σίμσον «η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει 584 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 για να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τα δίκτυά».

Αναφερόμενη η κα Σίμσον σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον για πρόσθετη χρηματοδότηση 50% στο Σχέδιο REPowerEU, επεσήμανε πώς υπήρξε πρωτοβουλία για γρήγορη χρηματοδότηση. Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ρυθμιστικών φραγμών και πως πρέπει να εφαρμόζονται διαδικασίες γρήγορης παρακολούθησης.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα, κ. Νίκος Τσάφος ανέφερε πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά προκλήσεων: Πώς να χτίσουμε περισσότερα και πιο γρήγορα. Πώς να ψηφιοποιήσουμε με ασφάλεια. Πώς να διαχειριστούμε τη συμφόρηση.Πώς να ενισχύσουμε τις συνδέσεις με τους γείτονές μας. Πώς να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του συστήματος ενσωματώνοντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς να τα καταφέρουμε όλα αυτά με λογικό κόστος». Σε ανάρτησή του στο LinkedIn αναφέρει πως «υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο καθώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Οι καινοτομίες και οι βέλτιστες πρακτικές πρέπει να εξαπλωθούν ταχύτερα. Ταυτόχρονα, υποστήριξα επίσης ότι η βιομηχανία πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά χαρτογραφώντας τους ηλεκτρικούς διαδρόμους του μέλλοντος:

Κατανοούμε ότι η βελτίωση της συνδεσιμότητας εντός της ΕΕ θα απαιτήσει περισσότερες συνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και γνωρίζουμε ότι, αργά ή γρήγορα, θα φέρουμε ηλεκτρική ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε μεταξύ άλλων.