Το άνοιγμα μεγάλων ενεργειακών εταιριών στις ΑΠΕ – Τα επόμενα deals

Το άνοιγμα μεγάλων ενεργειακών εταιριών στις ΑΠΕ – Τα επόμενα deals
Τρίτη, 01/08/2023 - 08:14

Αναβαθμίζουν το χαρτοφυλάκιο τους στις ΑΠΕ ενεργειακές εταιρίες στην Ελλάδα, προχωρώντας είτε σε δυναμικές εξαγορές έργων, είτε ανακοινώνοντας την κατασκευή νέων έργων, με σκοπό να παράγουν ακόμα περισσότερη «πράσινη» ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική των περιπτώσεων είναι η Helleniq Energy, με τη θυγατρική της HELLENiQ Renewables, να υπογράφει πριν λίγες ημέρες συμφωνία, ύψους έως 766 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. στο ρόλο του Συντονιστή, Διοργανωτή και Αναδόχου και την Eurobank Α.Ε. στο ρόλο του Διοργανωτή και Αναδόχου, για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων (Project Finance) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα).

HELLENiQ Renewables

Στόχος της εταιρίας μέχρι το 2025 να υλοποιηθούν έργα εγκατεστημένης ισχύος 1GW και άνω των 2GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Η εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ μόλις χθες ανακοίνωσε την απόκτηση από τη MYTILINEOS φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου « η δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο Εταιρίες, περιλαμβάνει την κατασκευή και μεταβίβαση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Νότια Ρουμανία που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το Γ’ Τρίμηνο το 2025. Όλα τα πάρκα θα παραδοθούν στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας (COD). Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών 100.000 νοικοκυριών».

Πρόσφατα, η HELLENiQ Renewables ανακοίνωσε την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 15MW στην Κύπρο, και σύμφωνα με το πλάνο της εταιρίας θα αυξηθούν σε 50-60MW. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία είναι σε συζητήσεις και για άλλα έργα στο εξωτερικό. Η εταιρία υλοποιεί κατά βάση φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα και θέλει να δώσει βαρύτητα και στα έργα αποθήκευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας στην Κοζάνη περιλαμβάνει και ένα έργο αποθήκευσης.

MYTILINEOS

Σύμφωνα με την εταιρία «οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης».

Τέλος σε σχέση με τη ΔEΗ Ανανεώσιμες η εταιρία κατασκευάζει έργα σε Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία, στοχεύοντας έως το 2026 να αναπτύξει έργα ισχύος 5 GW. Ένα από αυτά το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 350 MW, που πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση.