ΕΥ: Ελληνική πρωτιά στις ΑΠΕ- Ανεβάζει στροφές και στα PPAs

ΕΥ: Ελληνική πρωτιά στις ΑΠΕ- Ανεβάζει στροφές και στα PPAs
Τρίτη, 20/06/2023 - 05:54

Άλλη μια πρωτιά κατέκτησε η χώρα μας λόγω των επιδόσεών της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για πρώτη φορά βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ 40 χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της προσαρμοσμένες στο μέγεθος του ΑΕΠ, με βάση τον δείκτη της EY (Renewable Energy Country Attractiveness Index).

Ο δείκτης αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα με βάση το μέγεθος της οικονομίας της βρίσκεται στην κορυφή των 40 χωρών και ακολουθούν Μαρόκο, Δανία, Ιορδανία, Χιλή, Αυστραλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Φινλανδία, Πορτογαλία στην πρώτη δεκάδα.

Στη γενική κατάταξη διατηρεί τη 16η θέση και έχοντας πίσω της την Ιταλία, που έχει χάσει τρεις θέσεις από την κατάταξη στον προηγούμενο δείκτη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέλαβε τη 16η θέση της γενικής κατάταξης (βασικός δείκτης) για πρώτη φορά στην τριακονταετή ιστορία του RECAI, στην προηγούμενη έκδοση της έρευνας, που δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο του 2022, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις -η μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του δείκτη.

Την ίδια ώρα ανεβάζει στροφές στην αγορά των PPAs, που βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 30, από την 27η θέση που ήταν. Μάλιστα επισημαίνεται ότι αυξάνεται η ελκυστικότητα ως προς τα PPAs σε σχέση με τον προηγούμενο δείκτη.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, αφού λόγω μεγέθους, έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ, η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει μία πολιτική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ. Με την ανακοίνωση του νέου πλαισίου αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, οι οικιακοί και αγροτικοί καταναλωτές θα μπορούν να διεκδικούν επιδοτήσεις για την κάλυψη έως και 65% του κόστους εγκατάστασης πάνελ και μπαταριών στέγης.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι έχει δημοσιευτεί το πλαίσιο για τη διεξαγωγή τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW εντός του 2023. Η εν λόγω ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική αγορά ενέργειας, συμβάλλοντας, παράλληλα, στη σταθερότητα και αποσυμφόρηση του δικτύου, ιδιαιτέρως σε περιόδους αιχμής.

Παράλληλα, έχει δημοσιευτεί η περίμετρος των μελλοντικών ανταγωνιστικών διαδικασιών για μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, αλλά και για τα πρώτα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση για το 2023 και 2024, ενισχύοντας το ήδη εξόχως θετικό κλίμα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, στο πλαίσιο των νέων φιλόδοξων εθνικών στόχων του ΕΣΕΚ.

Η έκθεση, επίσης, αναφέρει ότι μία νέα πολιτική που εισήχθη προσφάτως επιτρέπει στις ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες να μετακινηθούν σε απομονωμένα νησιά, για να ενισχυθεί η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε αυτές τις τοποθεσίες και να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή των ανεμογεννητριών.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχει ωριμάσει η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα, ενώ προχωρούν με αρκετά ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες και για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με τον καθορισμό των περιοχών της πρώτης φάσης ανάπτυξής τους σε Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Ανατολική Κρήτη, Κεντρικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα -έργα τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών ανά τον κόσμο.