ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ένα βήμα πριν την ηλέκτριση του φ/β 50MW στη Μεγαλόπολη

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ένα βήμα πριν την ηλέκτριση του φ/β 50MW στη Μεγαλόπολη
Τρίτη, 04/04/2023 - 05:47

Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα προχωρήσει η εταιρία στην υπογραφή σύμβασης κατασκευής για ακόμα 250MW.

Σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 410MW φωτοβολταϊκών πάρκων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 200MW και 160MW στην Πτολεμαΐδα τα οποία είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης της κατασκευής τους.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα προχωρήσει η εταιρία στην υπογραφή σύμβασης κατασκευής για ακόμα 250MW.

Όμως, νωρίτερα από τις άλλες κατασκευές και ειδικότερα ένα βήμα πριν ξεκινήσει είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο 50MW στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας, δηλαδή λίγο πριν την ηλέκτριση του σταθμού.

Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των πρώην λιγνιτικών εδαφών που δεν θα επιστραφούν στο δημόσιο είναι μεγάλο και όπως εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης κατά την διάρκεια συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η εταιρεια θα εκμεταλλευτεί κάποιες εκτάσεις για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ 5.000MW ή για άλλες δραστηριότητες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής αναδόχου ώστε να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται, πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα λίγων ημερών μέχρι να δοθεί το «πράσινο» φως για την περιβαλλοντική αδειοδότηση για να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Να σημειωθεί, πως οι συγκεκριμένες περιοχές και ειδικά η Μήλος είναι από τις πιο κατάλληλες για την παραγωγή ρεύματος από γεωθερμία, ενώ το ΕΣΕΚ κάνει λόγο για γεωθερμικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW, έως το 2030.