Η ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη υποστήριξη στις γερμανικές ΑΠΕ

Η ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη υποστήριξη στις γερμανικές ΑΠΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 28/09/2022 - 07:26

Τρία επιπρόσθετα μέτρα για την στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενέκρινε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Γερμανία.

Τα επιπρόσθετα μέτρα, εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, στέλνουν το μήνυμα πως δεν εγκαταλείπονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Γερμανίας και οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕ σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία, όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τρία πρόσθετα μέτρα είναι:

  • Αλλαγή από ένα σταθερό σε ένα κυλιόμενο ασφάλιστρο αγοράς στη δομή πληρωμών για διαγωνισμούς καινοτομίας. Αυτή η αλλαγή στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αποζημιώνονται υπερβολικά σε περιόδους υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εισαγωγή οικονομικών κινήτρων για τους καταναλωτές να επενδύσουν σε μικρές ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ταράτσας, με σκοπό την τροφοδοσία περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο αντί να την χρησιμοποιούν μόνο για ιδιοκατανάλωση.
  • Ένας επιπλέον γύρος διαγωνισμών ηλιακών φωτοβολταϊκών επίγειων και στέγης το 2022.

Για την ΕΕ έχει σημασία να επισημανθεί ότι από τις αρχές του 2022 έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Ενέργειας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή, συμβάλλουν στους περιβαλλοντικούς στόχους με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλωστε και η μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη ανεξαρτητοποίησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ένας τέτοιος τρόπος είναι και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, που είχαν δοθεί πριν από την έναρξη της εισβολής, περιλαμβάνουν ενότητες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, βοήθεια για καθαρή κινητικότητα, υποδομές, κυκλική οικονομία, μείωση της ρύπανσης, προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση της έγκρισης των επιπλέον μέτρων η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager , αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε : «Τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα θα συμπληρώσουν το γερμανικό νομικό πλαίσιο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει την φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ . Τα νέα μέτρα θα αποτρέψουν την υπεραντιστάθμιση των παραγωγών σε περιόδους υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλουν στην αύξηση της σταθερότητας του δικτύου, για παράδειγμα, μεγιστοποιώντας τη συμβολή των μικρών ηλιακών συλλεκτών στον τελευταίο όροφο. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τους στόχους του σχεδίου νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και υποστηρίζοντας τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».