Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για τον «Υπολογισμός Ενεργειακού Μείγματος» του Κώδικα του ΔΑΠΕΕΠ

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για τον «Υπολογισμός Ενεργειακού Μείγματος» του Κώδικα του ΔΑΠΕΕΠ
Τετάρτη, 07/09/2022 - 12:21

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Κεφαλαίου 5 «Υπολογισμός Ενεργειακού Μείγματος» του Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.

Σύμφωνα με την περίπτωση στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 118 του ν.4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179/22.08.2011) «για τη λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις», ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) υπολογίζει στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 48 του ίδιου νόμου το συνολικό μείγμα καυσίμων κάθε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και το υπολειπόμενο μείγμα καυσίμων της χώρας, καθώς και ελέγχει τη χρήση των Εγγυήσεων Προέλευσης για τον προσδιορισμό από τους Προμηθευτές στους καταναλωτές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.

Αντίστοιχα, στο άρθρο 118Α(παράγραφος 3, περίπτωση στ) αναφέρεται ότι με τον Κώδικα του ΔΑΠΕΕΠ ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία υπολογισμού του συνολικού μείγματος καυσίμων κάθε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και του υπολειπόμενου μείγματος καυσίμων της χώρας καθώς και η διαδικασία του ελέγχου της χρήσης των Εγγυήσεων Προέλευσης για τον προσδιορισμό από τους Προμηθευτές στους καταναλωτές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Κεφάλαιο 5 του Κώδικα του ΔΑΠΕΕΠ (Απόφαση ΡΑΕ 509/2018, ΦΕΚ Β΄ 2307/18.06.2018 όπως ισχύει) που αφορά τον Υπολογισμό Ενεργειακού Μείγματος προβλέπεται ότι: «Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου ορίζονται με Απόφαση της ΡΑΕ κατόπιν εισήγησης του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης

Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικήςδημόσιας διαβούλευσηςστην οποία δεν υποβλήθηκαν σχόλια, η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την επικαιροποιημένη εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ η οποία υποβλήθηκε με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-332910/01.08.2022 έγγραφό του και χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό τουενεργειακού μείγματος του έτους 2021.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Δευτέρα 26.09.2022

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Εισήγηση ΔΑΠΕΕΠ