Ιρλανδός πρωθυπουργός: Αναγκαίος ο διπλασιασμός των ΑΠΕ. Στα συστήματα αδειοδότησης των κρατών μελών εστιάζει η Επιτροπή

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Αναγκαίος ο διπλασιασμός των ΑΠΕ. Στα συστήματα αδειοδότησης των κρατών μελών εστιάζει η Επιτροπή
Τετάρτη, 01/06/2022 - 10:41
Στα συστήματα αδειοδότησης των κρατών μελών της ΕΕ εστιάζει το ενδιαφέρον της η ΕΕ, προκειμένου να επιτραπεί να ξεκινήσουν νωρίτερα μεγάλα έργα ΑΠΕ, όπως υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ακόμα πως οι πρόσφατα συμφωνηθείσες κυρώσεις της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πιθανό να προαναγγείλουν μια «διαφορετική εποχή» όσον αφορά τις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

«Βρισκόμαστε», είπε ο Μάρτιν, «σε μια στιγμή καμπής όσον αφορά την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά αυτό που είναι σαφές από την παρουσίαση του προέδρου της Επιτροπής είναι ότι υπάρχει ανάγκη να διπλασιαστούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πιθανή επερχόμενη αναταραχή στο ενεργειακό κόστος, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων της ΕΕ και της επιθυμίας της να μειώσει μακροπρόθεσμα την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. «Αν το συνδυάσετε αυτό με την ατζέντα μας για το κλίμα», είπε, «είναι μια στιγμή καμπής όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα γενικά, η οποία θα καταστήσει αρκετά βραχώδες έδαφος τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την τιμολόγηση γύρω από τα ορυκτά καύσιμα- δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό».

Τελευταία τροποποίηση στις 01/06/2022 - 10:47