Καύσιμα: Σφίγγει ο κλοιός με πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα εισροών- εκροών

Καύσιμα: Σφίγγει ο κλοιός με πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα εισροών- εκροών
Τετάρτη, 06/03/2024 - 06:37

Να κλείσει τις «κερκόπορτες» παραβατικότητας στην αγορά υγρών καυσίμων, που οδηγούν σε απώλειες περί των 300 εκατ. ευρώ ετησίως επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο.

Τα συναρμόδια υπουργείο τροποποιούν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων εισροών εκροών βάζοντας περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες.

Ειδικότερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε σε διαβούλευση καθορίζονται όλες οι προδιαγραφές για την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων εισροών εκροών στα δημόσια πρατήρια και στις εγκαταστάσεις λιανικής εμπορίας - πωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον προβλέπονται, για πρώτη φορά, οι όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών στα ιδιωτικά πρατήρια καθώς και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις όπως αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης.

Στην ΚΥΑ περιγράφεται το πώς ακριβώς θα πρέπει να λειτουργούν τα υποσυστήματα εισροών- εκροών, καθώς και η υπολογιστική μονάδα λήψης και αποστολής δεδομένων εισροών - εκροών, που είναι συνδεδεμένη με όλα τα υποσυστήματα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, κάθε ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών, θα πρέπει:

• Να μετράει αδιάλειπτα και να υπολογίζει τον όγκο του περιεχομένου καυσίμου εντός εκάστης δεξαμενής, μέσω διαδοχικής μέτρησης της στάθμης και της θερμοκρασίας του καυσίμου εντός αυτής.

• Παρακολουθεί, καταγράφει και συγκρίνει τις ποσότητες των εξερχόμενων από τις αντλίες καυσίμων, με τις αντίστοιχες εξερχόμενες ποσότητες καυσίμων από τις δεξαμενές κατά τη λειτουργία του πρατηρίου σε πραγματικό χρόνο.

• Έχει δυνατότητα ανίχνευσης διαρροών καυσίμων ή να συμπληρώνει, προσαρμόζεται και συνεργάζεται με ήδη εγκατεστημένα συστήματα ανίχνευσης διαρροών καυσίμων ώστε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα.

• Παρέχει έγκαιρη και κατάλληλη ειδοποίηση έναντι διαρροών, ανθρώπινου σφάλματος, αστοχίας υλικού ή λανθασμένου προγραμματισμού.

• Συλλέγει, καταγράφει, υπολογίζει, διασφαλίζει και αποθηκεύει ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα που αφορούν τις εισροές και εκροές από τις δεξαμενές των καυσίμων, καθώς και αποστέλλει αυτά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης και αξιοποίησης δεδομένων Εισροών Εκροών καυσίμων της ΑΑΔΕ.

• Ειδικά για τα πρατήρια, το σύστημα εισροών εκροών συνδέεται με κατάλληλο τύπο εγκεκριμένου φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, για την ηλεκτρονική διασφάλιση των δεδομένων που αφορούν τις εισροές και τις εκροές.

• Συνδέεται με άλλες ψηφιακές εφαρμογές που έχουν οριστεί από τις Δημόσιες Αρχές.

• Λειτουργεί και διαβιβάζει στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και αξιοποίησης δεδομένων της ΑΑΔΕ σε 24ωρη βάση.

• Συνδέεται με ξεχωριστή συσκευή τροφοδοσίας ρεύματος (Uninterruptible Power Supply - UPS) η οποία συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

• Βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το διαδίκτυο, εκτός εάν υφίσταται έκτακτη διακοπή της διασύνδεσης από τον πάροχο των υπηρεσιών διαδικτύου.

Ασφαλιστικές δικλείδες μπαίνουν και στον αυτόματο μηχανισμό μέτρησης της στάθμης και της θερμοκρασίας του καυσίμου. Ο ΑΜΜΣ μετρά τη στάθμη και τη θερμοκρασία του καυσίμου, καθώς επίσης και τη στάθμη νερού εντός της δεξαμενής της εγκατάστασης. Ο μηχανισμός αυτός είναι σε διαρκή σύνδεση με κατάλληλο ελεγκτή συλλογής και δυνητικής επεξεργασίας των δεδομένων μετρήσεων και λαμβάνει ενδείξεις από αυτόν σε τακτά χρονικά διαστήματα, με το διάστημα μεταξύ διαδοχικών μετρήσεων να μην υπερβαίνει τα 10 δευτερόλεπτα. Εκτός φυσικά από τα συστήματα αυτόματων μετρήσεων και καταγραφών ρόλο και ευθύνη έχουν οι εγκαταστάτες του συστήματος παρακολούθησης εισροών- εκροών, οι οποίοι προσδιορίζουν και τεκμηριώνουν αναλυτικά τους τρόπους προστασίας του συστήματος κατά ενδεχόμενης προσπάθειας παραποίησης του. Η τεκμηρίωση περιλαμβάνει και σχέδιο με τα σημεία σφράγισης που έχει επιλέξει για την προστασία των υποσυστημάτων παρακολούθησης εισροών και εκροών ή των σημείων διασύνδεσης αυτών.